Matcha čaj, baš kao i zeleni, priprema se od sušenih i mljevenih listića biljke Camelia sinensis. Međutim, ona se uzgaja drukčije i ima jedinstvenu hranidbenu vrijednost. Poljoprivrednici uzgajaju biljke pokrivajući ih 20–30 dana prije berbe kako bi izbjegli izravnu sunčevu svjetlost. To povećava proizvodnju klorofila, pojačava sadržaj aminokiselina i daje biljci tamnozelenu nijansu.
Nakon što uberu listove, uklone stabljike i žile te ih suše, a lišće se zatim na kamenom mlinu samelje u fini prah poznat kao matcha. Ovaj prah sadrži hranjive sastojke iz cijelog lista čaja, zbog čega ima veću razinu kofeina i antioksidansa nego što ih ima zeleni čaj.
Matcha čaj i njegova ljekovitost
Matcha čaj pije se stoljećima u Japanu te je dio njihove čajne tradicije, a mnoga istraživanja dokazala su da ima mnoge blagodati za organizam.
Visok udio antioksidansa
Matcha je bogata katehinima, skupinom biljnih spojeva u čaju koji djeluju kao prirodni antioksidansi. Antioksidansi pomažu stabilizirati štetne slobodne radikale – spojeve koji oštećuju stanice i ubrzavaju starenje našeg tijela. Dakle, redovito ispijanje matcha čaja usporava starenje i jača organizam pa je otporniji na bolesti. Osim toga, matcha je prepun vitaminima A, B6, K i C, željezom, kalcijem, magnezijem, fosforom, cinkom, bakrom i ostalim mineralima koji u kombinaciji čine pravi koktel zdravlja.
Matcha čaj štiti jetru
Neka istraživanja pokazala su da matcha čaj značajno poboljšava zdravlje jetre – najvažnijeg čistača toksina u našem tijelu. Drugim riječima, matcha odlično detoksicira organizam, uklanja toksine i teške metale iz tijela i tako jetri olakšava njezin posao koji je ponekad pretežak, pogotovo ako pijete previše alkohola i jedete tešku i masnu hranu.
Poboljšava rad mozga
Neka istraživanja pokazuju da nekoliko spojeva u matchi može poboljšati rad mozga, odnosno koncentraciju i pamćenje. Jedno istraživanje na 23 osobe proučavalo je kako su ljudi izvodili niz zadataka osmišljenih za mjerenje performansi mozga.
Neki su sudionici istraživanja konzumirali ili matcha čaj ili pločicu koja sadrži četiri grama matche, dok je kontrolna skupina konzumirala placebo čaj ili pločicu. Otkriveno je da je matcha poboljšao pažnju, vrijeme reakcije i pamćenja u usporedbi s placebom.
Reguliše šećer u krvi i holesterol
Kombinacija vitamina i minerala u matcha čaju odlična je za dijabetičare jer redovito ispijanje ovog napitka može smanjiti razinu šećera u krvi. Ipak, prije konzumacije trebali biste se konzultirati s vašim liječnikom kako se učinak čaja ne bi kosio s terapijom. Osim toga, matcha smanjuje loš kolesterol koji se nakuplja na krvnim žilama.
Smiruje um i opušta tijelo
Ako vas muči nesanica, anksioznost i loše raspoloženje, svaku večer popijte matcha čaj. Umirit će vam um, opustiti tijelo i lakše ćete i brže zaspati. Ujutro ćete se probuditi odmorni i spremni za novi dan!
Sprječava razvoj karijesa
Matcha prah može se koristiti i za osvježavanje usne šupljine, očuvanje zdrava desni i zubiju zahvaljujući polifenolima, antioksidansima koji snažno djeluju na bakterije koje se razmnožavaju u ustima i uzrokuju karijes.
Pomaže u mršavljenju
Matcha čaj poznat je i kao čaj za mršavljenje. Naime, zeleni čaj, pa tako i njegova podvrsta matcha, dobro je poznat po svojoj sposobnosti da poboljšava skidanje kilograma ubrzavajući metabolizam, što dovodi do povećanje potrošnje energije i sagorijevanje masti. Jedno malo istraživanje pokazalo je da je uzimanje ekstrakta zelenog čaja tijekom umjerenog vježbanja povećalo sagorijevanje masti za 17 posto.
Kako napraviti matcha čaj?
Prije nego krenemo na sami postupak, važno je napomenuti da postoje dvije osnovne vrste matcha čaja – usucha i koicha. Dok se usucha proizvodi od listića biljke koje su mlađe od 30 godina, koicha se proizvodi od biljke starije od 30 godina. Matcha koicha čaj se obično radi s manje vode i okus mu je slađi od usucha čaja, zbog čega je skuplji i popularniji.
Za razliku od ostalih čajeva, priprema matcha čaja ima jedno posebno pravilo – nipošto nemojte koristiti kipuću vodu. Matcha prah možete pronaći u svim trgovinama zdrave hrane, a priprema se ovako:
- Prosijte jednu do dvije žličice matcha praha u šalicu pomoću sita.
- Prah prelijte 200 ml vruće vode, ali nipošto kipuće. Dakle, vodu maknite s vatre tik prije ključanja.
- Prah i vodu dobro promiješajte koristeći bambusovu pjenjaču (ili onu za miješanje smjese za palačinke). Važno je da pokreti budu cik-cak dok se čaj ne zapjeni.
Matcha prah možete pomiješati i s mlijekom, takav napitak naziva se matcha latte i odličan je zamjena za kavu. Nadalje, ovaj zeleni zdravi prah idealan je za pripremu smoothieja, kolača i raznih jela, a njime možete obojiti i uskršnje pisanice!
Nuspojave konzumiranja matcha čaja
Iako je siguran za korištenje, matcha čaj se ne preporučuje piti na prazan želudac jer može izazvati probavne probleme. Također, ne pijte ga prije jela jer može smanjiti apsorpciju vitamina B1 u tijelo. Najbolje ga je piti navečer prije spavanja kako biste se opustili i lakše utonuli u san.