Srijeda, Juli 30, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Matthey Nimetz: Ne nazire se rješenje grčko-makedonskog spora
30. Juli. 2014.

Specijalni izaslanik Ujedinjenih nacija u pregovorima o sporu oko imena između Makedonije i Grčke, Matthey Nimetz se danas u Atini sastao sa zamjenikom premijera i ministrom vanjskih poslova Grčke Evangelosom Venizelosom, a nakon sastanka je održao konferenciju za novinare na kojoj je istakao da obje strane u pregovorima i dalje zastupaju ranije stavove.
S ciljem ažuriranja i ubrzavanja pregovora, Nimetz je jučer posjetio Skoplje, a danas je u Atini propagirao aktivnije zalaganje strana u pregovorima, ali je i sam kazao da se za sada ne nazire rješenje.

Ocijenivši jučerašnje i današnje susrete sa zvaničnicima Skoplja i Atine konstrukrivnim, Nimetz je kazao da je od Atine zatražio da bude aktivnija u iznalaženju rješenja spora sa Makedonijom.

Nimetz se jučer u Skoplju sastao sa makedonskim predsjednikom Gjorgeom Ivanovim, premijerom Nikolom Gruevskim i ministrom vanjskih poslova Nikolom Poposkim.

Iako je Makedoniju pod tim imenom priznalo 130 zemalja svijeta, Grčka i dalje odbija da je prizna pod tim nazivom, jer i u sastavu svoje teritorije ima regiju koja se zove Makedonija.

Ovaj spor traje još od 1991. godine kada je Makedonija proglasila nezavisnost, a Grčka traži promjenu naziva. Kao posljedica spora, Grčka je u niz navrata na različitim instancama međunarodne zajednice blokirala Makedoniju.

I UN je Makedoniju priznao pod nazivom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, a njeno članstvo u NATO-u blokira upravo Grčka.

Tokom ranijih faza pregovora, strane nisu postigle dogovor o prijedlozima Nimetza, među kojima su bili i Nova Republika Makedonija, Republika Sjeverna Makedonija, Ustavna Republika Makedonija, Demokratska Republika Makedonija i Nezavisna Republika Makedonija.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision