MATVIJENKO: NEĆE BITI RATA U UKRAJINI – Kina: Sankcije ne doprinose rešavanju krize – Ruski parlament poštovaće “istorijski izbor” Krima
7. Mart. 2014. u 23:36

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da niko u civilizovanom svijetu neće priznati rezultate, kako je kazao, takozvanog referenduma o pripajanju Krima Rusiji.
Jacenjuk je istakao da Rusija mora da povuče svoje snage, ispuni obaveze iz međunarodnih sporazuma i prekine da podržava separatiste, prenela je agencija Rojters.
10.59 – Predsjednica Savjeta federacije Rusije (gornjeg doma parlamenta) Valentina Matvijenko ponovila je danas da “nikada neće biti rata između bratskih naroda” Rusije i Ukrajine, ističući i da će gornji dom ruske skupštine podržati odluku Krima o prisajedinjenju Rusiji ako većina krimskog stanovništva glasa za to, prenele su agencije. “Kako god ko tumačio i podsticao, apsolutno sam uvjerena da nikada neće biti rata među bratskim narodima”, rekla je Matvijenko na susretu sa krimskim premijerom Sergejom Aksjonovom, a prenosi ukrajinska agencija UNIAN.
10.32 – Sankcije nisu najbolji način da se riješi kriza u Ukrajini, saopštilo je danas kinesko ministarstvo unutrašnjih poslova, nakon što je krimski parlament glasao za pripajanje Rusiji, u dramatičnoj eskalaciji krize u tom regionu.

Ruski parlament poštovaće “istorijski izbor” Krima iskazanog na referendumu o pripajanju Rusiji, izjavio je danas predsedavajući ruske Državne Dume Sergej Nariškin.”Podržavamo slobodan i demokratski izbor stanovnika Krima”, rekao je Nariškin tokom sastanka sa krimskim poslanicima, javile su ruske novinske agencije, a preneo AFP. Vrhovni sovjet (skupština) Krima donio je juče načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.  Referendum o statusu Krima, na kom će biti pitanje o pristupanju Rusiji, biće održan 16. marta. Krimski parlament 27. februara raspustio je prethodnu vladu i izabrao Sergeja Aksjonova za premijera umesto Anatolija Mogiljova i raspisao referendum za 25. maj na kom bi se, kako je najavljeno, građani izjašnjavali o tome da li Krim ima “državnu samostalnost” i ulazi u sastav Ukrajine “na osnovu dogovora i sporazuma”. Aksjonov je pre pet dana rekao da će referendum o statusu biti održan 30. marta, a prekjuče najavio da bi mogao da bude održan i pre 30. marta. Oktobra 1921. godine formirana je Krimska Autonomna Sovjetska Socijalistička Republika u sastavu Ruske sovjetske federativne socijalističke republike, a 19. februara 1954. je Krimska oblast na inicijativu generalnog sekretara Komunističke partije Nikite Hruščova predata Ukrajinskoj Sovjetskoj Socijalističkoj Republici. Prema statističkim podacima iz decembra, Krim ima 1.958.000 stanovnika, među kojima najviše Rusa (58,5 odsto), Ukrajinaca (24,3 odsto) i krimskih Tatara (12,1 odsto).
8.38 – Ruski parlament poštovaće “istorijski izbor” Krima iskazanog na referendumu o pripajanju Rusiji, izjavio je danas predsedavajući ruske Državne Dume Sergej Nariškin. “Poštovaćemo istorijski izbor naroda Krima. Podržavamo slobodan i demokratski izbor stanovnika Krima”, rekao je Nariškin tokom sastanka sa krimskim poslanicima, javile su ruske novinske agencije, a preneo AFP.