Četvrtak, Juli 24, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Nastavljena ofanziva na Gazu, raste broj žrtava – Međunarodna istraga kršenja ljudskih prava u Gazi – Mešal: Nema primirja bez uklanjanja blokade Gaze
24. Juli. 2014.

Broj poginulih u pojasu Gaze dostigao je jutros 718, nakon što je u izraelskoj tenkovskoj vatri ubijeno pred zoru 16 ljudi na toj teritoriji kojom vlada Hamas.

Vijeće UN-a za ljudska prava saglasilo se da bude pokrenuta međunarodna istraga kršenja ljudskih prava, koja su možda počinjena tokom izraelske ofanzive na Gazu.

Na hitnoj sjednici, 47 članica Vijeća usvojilo je rezoluciju koju su predstavili Palestinci, a kojom se najoštrije osuđuje široko rasprostranjeno, sistematsko i grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava i osnovnih sloboda na palestinskoj teritoriji otkako su pokrenute izraelske vojne operacije.

Odgovarajući na ocjenu visoke komesarke UN-a za ljudska prava Navi Pilaj, da se ono što se događaja u ofanzivi graniči s ratnim zločinima, izraelska ministrica pravde Cipi Livni navela je da je Vijeće UN-a za ljudska prava antiizraelsko. Pilaj je u svom izlaganju optužila i Hamas za neselektivne napade na Izrael, navodeći da izraelski civili također imaju pravo da žive bez konstantog straha od raketnih napada.

Američki državni sekretar John Kerry izjavio je da su napravljeni određeni koraci kada je u pitanju uspostavljanje primirja u Gazi.

Kerry se danas u Ramallahu sastao s palestinskim predsjednikom Mahmud Abbasom, nakon čega se obratio na pres-konferenciji zajedno sa Saibom Ureykatom, palestinskim pregovaračem u mirovnim pregovorima između Izraela i Palestine. “Napravljeni su određeni koraci za uspostavljanje primirja u Gazi. Radeći zajedno sa svim stranama, nastavit ćemo s naporima o uspostavljanju primirja”, kazao je Kerry. Istaknuvši kako je s palestinskim predsjednikom održao važan sastanak, Kerry se zahvalio Abbasu zbog njegovog stava koji je za rješenje, a ne za nasilje.

Palestinski pregovač Saib Ureykat kazao je kako je ministar Kerry iznio vrlo ozbiljne ideje za uspostavljanje primirja između izraelskih i palestinskih grupa.

Prema njegovim riječima, Kerry je tokom sastanka kazao kako je neophodno da bude podignut embargo uspostavljen Gazi, oslobađanje Palestinaca koji su ponovo uhapšeni od strane Izraela, dozvola ribarima za lov u vodama Gaze, otvaranje graničnih prijelaza te postojanje garancije za primirje.

Lider Hamasa Haled Mešal rekao je danas da će taj palestinski pokret pristati na primirje u sukobu s Izraelom samo ako bude ukinuta sedmogodišnja izraelska i egipatska blokada pojasa Gaze.

Mešal je novinarima u Dohi, u Kataru, rekao da Hamas ne može odustati od svojih uslova za sporazum o primirju, ali da može prihvatiti humanitarno primirje za pomoć u pojasu Gaze.

Lider Hamasa je rekao da se stanovnici Gaze bore s okupacionom snagom i da su Palestinci “istinski vlasnici te zemlje”. On je rekao da Hamas odbacuje predlog o primirju osim ako se ne otvore granice pojasa Gaze i okonča sedmogodišnja blokada te palestinske teritorije u kojoj Hamas drži vlast. “Odbacujemo to danas i odbacivat ćemo ubuduće”, rekao je Mešal.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision