Međunarodni dan djece oboljele od raka
15. Februar. 2017. u 3:21

U cijelom svijetu danas se obilježava Međunarodni dan djece oboljele od raka. Cilj je podizanje svijesti i bolje razumijevanje problema s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove obitelji. Rak je drugi najčešći uzrok smrtnosti djece u dobi od jedne do 14 godina.

Prema broju stanovnika, u Tuzlanskom kantonu zabilježen je najveći broj oboljele djece.

Posljednjih desetljeća postignut je izvanredan napredak u liječenju dječjih malignih bolesti. Pretpostavlja se da više od 70% djece može ozdraviti u slučaju pravovremenog i adekvatnog liječenja.

Uprkos tome što je rijedak, a rezultati liječenja vrlo su dobri, rak je drugi po učestalosti uzrok dječje smrtnosti, odmah iza prometnih nesreća.

U dječjoj dobi najčešće maligne bolesti jesu leukemija, tumori mozga, limfomi te zatim drugi tumori. Nasuprot tome, u odraslih su najčešći rak pluća, debelog crijeva, dojke i prostate. Maligne bolesti kod djece pokazuju općenito bolji odgovor na kemoterapiju, djeca također bolje podnose terapiju od odraslih. Međutim, liječenje može imati i neželjene posljedice, tako da djeca koja se izliječe zahtijevaju dugotrajan i pažljiv nadzor.

( BHRT )