Nedjelja, August 3, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana, Vijesti
Milanović: Čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnost – Pupovac: Pogoršan položaj povratnika
3. August. 2014.

ZAGREB – Beograd – Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović čestitao je građanima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja uz posebnu zahvalu braniteljima, te istaknuo da se patnje koje je taj nametnuti rat ljudima nanio ne smiju zaboraviti “kako bismo znali odbaciti svaku mržnju i netrpeljivost”.

“Vojno-redarstvena operacija Oluja jedan je od ključnih događaja hrvatske povijesti. S ponosom se prisjećamo kako smo, uvučeni u razorni rat i agresiju, složno i rame uz rame branili domovinu.

Svatko je dao doprinos u obrani naše države i slobode i danas zahvaljujem svim hrvatskim građankama i građanima na tome. Ali najveća hvala i poseban pijetet ide onima koji su nesebično riskirali sve, pa i svoje živote, da bismo mi danas mogli slaviti pobjedu. Zato posebno zahvaljujem hrvatskim braniteljima, jer bez njihovog junaštva, hrabrosti i žrtava ne bi bilo slobodne Hrvatske, navodi se čestitki Zorana Milanovića.

U Banjaluci i Beogradu, večeras počinje obilježavanje 19. godišnjice stradanja krajiških Srba u hrvatskoj vojno-policiskoj akciji „Oluja“.

– U Sabornom hramu Hrista Spasitelja, u Banjaluci, večeras će biti upaljene svijeće, a nakon obraćanja zvaničnika, biće održan i umjetnički program.

Prije 19 godina, 4. avgusta, hrvatske snage su, uz podršku NATO-a, za tri dana počinile zločin najmasovnijeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Srpskog narodnog veća u Hrvatskoj Milorad Pupovac ocijenio je povodom 19 godina od početka hrvatske akcije “Oluja”, u kojoj je protjerano 220.000 Srba, da se položaj malog broja povratnika u posljednjih godinu dana pogoršao i da je uzrok tome kampanja političkih i crkvenih krugova.

“Kampanja koju oni vode ozbiljno narušava do sada postignuti stepen međuetničkog povjerenja i tolerancije, koje su ozbiljno dovedene u pitanje sve glasnijim govorom mržnje, pozivima na nasilje i političku isključivost”, rekao je Pupovac.

On je za “Večernje novosti” naglasio da u atmosferi pritisaka ne može biti mnogo prostora za napredak u suđenjima za ratne zločine, niti ima mnogo prostora za obaveze koje su prioritet EU, a koje se tiču povratka izbjeglica, primjene ustavnog Zakona o pravima nacionalnih manjina i razvoja povratničkih sredina. “Hrvatska je nezadovoljna u odnosu na pređeni evropski put”, rekao je Pupovac, koji je i poslanik u hrvatskom Saboru. U akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”, koja je započela 4. avgusta 1995. godine, praktično za jedan dan prostore Hrvatske napustilo je 220.000 Srba. U akciji je ubijeno oko 2.000 srpskih civila i vojnika, a njih 800 se još vodi kao nestalo”.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision