Nedjelja, Septembar 17, 2017
Unsko-sanski kanton 0° C Mostly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet
Minsk: Vojne vježbe defanzivne prirode
17. Septembar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Bjelorusija je objavila da je pozvala predstavnike sedam zemalja regije, među kojima su baltičke zemlje te Poljsku i Ukrajinu da budu promatrači velikih vojnih vježbi koje ta zemlja izvodi zajedno s Rusijom.

“Bjelorusija je pozvala predstavnike Latvije, Litve, Estonije, Poljske, Švedske, Norveške i Ukrajine da budu promatrači vježbi Zapad-2017 od 16. do 20. septembra”, navodi bjelorusko ministarstvo odbrane u priopćenju.

“Jučer je u Minsk stiglo po dvoje promatrača svake pozvane zemlje kako bi pratili vježbe koje su počele u četvrtak i trebaju završiti 20. septembra”, precizira se.

“Taj poziv je odgovor na nastojanje jačanja saradnje i dobrosusjedskog razumijevanja, kao i načela uzajamnosti, otvaranja i transparentnosti”, navodi se u saopćenju.

Moskva je navela kako oko 12.700 bjeloruskih i ruskih vojnika sudjeluje u Bjelorusiji u vježbi Zapad-2017, dok Litva i Estonija smatraju da će u tim vježbama sudjelovati 100.000 vojnika.

Vježbe su defanzivne prirode

U saopćenju ministarstvo odbrane je naglasilo da će one biti isključivo defenzivne i da neće biti usmjerene ni protiv koje zemlje.

Ali baltičke zemlje, Ukrajina i Poljska strahuju od te demonstracije sile ruske vojske i neki čak sumnjaju da je ona krinka kojom se prikriva invazija.

NATO mjesecima poziva Moskvu na transparentnost i ističe žaljenje što je organizacija bila pozvana poslati samo troje promatrača na dane otvorene za posjetitelje.

“Ti pozivi su nedovoljni da bi se postigla transparentnost koju traži Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi”, rekao je početkom septembra generalni sekretar sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision