Nedjelja, Juli 13, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Region, Vijest dana, Vijesti
Miroslav Lajčak poručio Sarajevu da od EU ne čeka darove – Dačić predložio zemljama u regionu da se “okrenu budućnosti”
13. Juli. 2014.

Slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak usprotivio se miješanju međunarodne zajednice u pitanje Bosne i Hercegovine i vlastima u Sarajevu poručio da od Evropske unije ne čekaju darove, nego da pokažu političku volju za promjenama.

“Bosanskohercegovačke vlasti rekle su odlučno ‘ne’ svakoj inicijativi u posljednjih nekoliko godina”, rekao je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Miroslav Lajčak na Croatia Forumu u Dubrovniku.

“BiH nedostaje politička volja za promjenom stanja stvari, hrabrost i vodstvo, sve ono što je Srbiji upravo omogućilo da učini napredak prema europskim integracijama”, dodao je šef slovačke diplomacije.

Prozvavši BiH i Makedoniju da ne rade dovoljno na izgradnji stupova demokracije, civilnog društva i nezavisnih medija rekao je da “eurointegracije nisu dar koji im EU duguje”.

“Umjesto što čekaju dar, neka donesu EU neku dobru vijest”, istaknuo je visoki slovački dužnosnik.

S njegovom ocjenom stanja u BiH složio se srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić koji je kazao da je “riječ o nedostatku političke volje”.

“Srbija apsolutno stoji iza Daytona i želimo da se zadrži mir te pronađe zajednički jezik, ali ne može se budućnost BiH mijenjati za okruglim stolom”, smatra srbijanski ministar.

Osvrnuo se i na sve glasnija razmišljanja o snižavanju kriterija za bosanskohercegovačko približavanje europskim integracijama, upozorivši da treba voditi računa u kojem će smjeru ići taj “balkan-ekspres”.

“U prošlosti je išao prema Istanbulu”, rekao je Dačić i dodao da je Turska jasno dala do znanja da želi imati veliki utjecaj u BiH.

Svim zemljama u regiji Dačić je predložio da se “okrenu budućnosti jer smo i dalje zarobljeni u prošlosti i nismo se od nje mnogo odmaknuli”.

“Ovdje se često ovih dana govorilo o zamoru. Od zamora od proširenja do zamora od reformi od kojih sam osobno najviše umoran jer otkad sam živ, bivša Jugoslavija i moja sadašnja Srbija stalno su u reformama, još od Milke Planinc i Budimira Lončara. No ono što nas najviše koči jest zamor od međusobnih optuživanja za ono što se dogodilo u prošlosti”, kazao je on.

“Bolje da tražimo zajednički nazivnik za budućnost”, rekao je Dačić koji smatra da se narodi u regiji “puno više vole nego mi koji sjedimo ovdje”. “Iskoristimo taj potencijal”, poručio je on.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Region Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision