Miting podrške predsjedniku Maduru
24. Februar. 2014. u 18:15

Više stotina ljudi održalo je nedjelju na ulicama Karakasa miting podrške vladi Venecuele i predsjedniku Nikolasu Maduri, dan nakon što je u velikim demonstracijama opozicije povređeno 25 ljudi.

Grupa uglavnom starijih ljudi, išla je danas ulicama centra Karakasa i podržala predsjednika, javio je AFP.

Aktuelni nemiri u Venecueli, uključujući sukobe između demonstranata i policije smatraju se za najozbiljnije, od kada je predsjednik Nikolas Maduro tijesno pobjedio na izborima u aprilu 2013. godine, navodi francuska agencija.

Provladini demonstranti danas su bili obučeni u crveno, što je boja socijalističke administracije. Oni su mahali državnim zastavama i nosili transparente podrške predsjedniku, a protestovali su, kako kažu, protiv “fašističkog nasilja” studenata iz redova opozicije.
“Dosta je nasilja mladih. Ovo je zemlja mira. Želimo mirnu budućnost”, rekla je novinarima 60-godišnja Kristina Markos.

Lider opozicije Leopoldo Lopes se 18.februara, nakon višednevnog skrivanja i zahtjeva tužilaštva da bude uhapšen, pojavio na antivladinom protestu poslije čega se predao policiji. Vlast optužuje Lopesa za podsticanje na nasilje tokom antivladinih protesta.

Lopes se smatra se glavnim inicijatorom opozicionih demonstracija, ali, za sada, postoje mali nagovještaji da bi opozicija mogla da ostvari svoj cilj i okonča vladu socijalističkog predsjednika Madura.

Njegovim stopama su krenuli studenti koji su najavili da će organizovati antivladine proteste širom Venecuele.

Poslije nekoliko dana uličnih protesta, za čije organizovanje je Venecuela optužila Vašington, vlada je trojicu američkih diplomata proglasila nepoželjnim osobama i ostavila im 48 sati da napuste zemlju.

Oni su optuženi da su regrutovali studente da učestvuju u antivladinim protestima.

Američki Stejt department je uzvratio da su takve optužbe “netačne i neosnovane”.
Na nasilnim protestima prošle sedmice u Karakasu, najmanje tri osobe su poginule, a 23 povređene.