Subota, Juli 12, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
Mrkić: Srbija nezadovoljna odlukom EK da pozove Kosovo
12. Juli. 2014.

Savjetnik za spoljnu politiku predsjednika Srbije Ivan Mrkić izrazio je nezadovoljstvo Srbije odlukom Evropske komisije da na predstojećoj donatorskoj konferenciji za pomoć Srbiji i BiH nakon katastrofalnih poplava učestvuje i samoproglašeno Kosovo.

“Rekao sam /šefu Delegacije EU u Beogradu/ Majklu Devenportu i organizatorima konferencije iz okruženja francuskog predsjednika Olanda da ne treba pozivati Kosovo, jer ono ne može ni samo sebi da pomogne”, rekao je Mrkić.

Prema pisanju lista “Politika”, organizatori skupa očigledno nisu uvažili mišljenje Beograda koji je iritiran pozivanjem Prištine na donatorsku konferenciju u Briselu 16. jula.

List navodi da je u Evropskoj komisiji rečeno da će Kosovo predstavljati ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj, te da će on i njegov saradnik sjediti iza table na kojoj će uz ime Kosova stajati i zvjezdica koja, prema sporazumu Beograda i Prištine iz 2012. godine, označava poseban tretman Kosova.

U fusnoti koja za nju upućuje piše “bez prejuduciranja stavova prema statusu i u skladu sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”.

Skupom u Briselu 16. jula predsjedavaće šef francuske diplomatije Loran Fabijus, komesar EU za proširenje Štefan File, kao i premijer Slovenije Alenka Bratušek. Osim država koje će dati donacije, na konferenciji će biti i predstavnici poslovnih krugova, kao i međunarodnih organzicija.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision