Mrsić poziva sindikate na dalje pregovore oko ZOR-a – Danas protest željezničarskih sindikata
27. Februar. 2014. u 11:13

Zagreb – Nakon žučnog sindikalnog protesta na Markovu trgu protiv izmjena Zakona o radu (ZOR), ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić pozvao je još jednom sindikate da se vrate za pregovarački stol. “Sindikate pozivamo da sjednemo za stol. ZOR ide u dva čitanja, nakon ovoga imamo vremena sjesti i razgovarati. Napominjem da nije Vlada ta koja je prekinula pregovore. Mi ćemo opet uputiti službeni poziv sindikatima da sjednemo za stol”, rekao je Mrsić novinarima u Saboru komentirajući optužbe sindikata na račun Vlade i njega osobno i najave da će prikupljati potpise za smjenu vlasti. Na pitanje strahuje li od daljnjih sindikalnih akcija, odgovorio je da se “unatoč prosvjedima i unatoč svemu, uvijek mora sjesti za stol”.

Odbacio je tvrdnje sindikata da nisu dobili službeni poziv na razgovor. “Poslali smo im ne znam koliko dopisa, ne samo da pregovaramo oko ZOR-a, nego i da sjednemo s inspektorima rada, poslali smo i službeni poziv za sastanke oko drugih zakona i svaku put smo dobili odbijenicu”, rekao je Mrsić. Na pitanje bi li o ZOR-u trebalo odlučivati na referendumu, Mrsić nije dao konkretan odgovor. Kazao je tek da se o ZOR-u vodila duga rasprava i da se “sada neke stvari iz zakona izvrću”.

Zbog stanja u HŽ Cargu, danas će protestovati željezničarski sindikati. Radnici će se okupiti na zagrebačkom Glavnom kolodvoru u 10,30, nakon čega će se kolona uputiti prema sjedištu Uprave HŽ Carga, te će se nastaviti kretati prema krajnjem odredištu, Trgu svetog Marka. Kao zahtjeve ističu povlačenje Pravilnika o organizaciji i definiranje potrebnog broja radnika na temelju radnih procesa, utvrđivanje trenutnih mjera ušteda na svim razinama poslovanja, zadržavanje ugovorenih prijevoza, hitno ulaganje u vozni park i osiguravanje sredstava za redovito poslovanje.