Četvrtak, Juli 24, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
Muslimani obilježili Lejletul-kadr – noć iskrene pobožnosti
24. Juli. 2014.

Stotine vjernika prisustvovale su večerašnjem programu u Gazi Husrev-begovoj džamiji povodom obilježavanja odabrane noći Lejletul-kadra, noći kada je počela objava Kur'ana poslaniku Muhammedu.

Večeras su poslije teravih-namaza, zajedničke molitve tokom svetog mjeseca ramazana, organizovani su prigodni programi u svim džamijama na području Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, ali i cijele BiH.

Reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović poručio je u svom obraćanju vjernicima u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kako večeras “svjedočimo rijetkoj noći u našim životima, odabranoj noći Lejletul-kadr”, kada je na srce vjerovjesnika Muhammeda objavljena riječ “da nas pozove na pravi put i da nas spasi džehennemske vatre”.

“Večeras je mir među vjernicima, među muslimanima i muslimankama sve dok se zora ne pojavi. Allah nam je poslao poslanika da nam dostavi Njegovu riječ, da usavrši moral kod ljudi, da poveže naša srca, da budemo zajednica koja će naređivati dobro, a odvraćati od zla”, rekao je reis Kavazović.

On je rekao da je večerašnja noć veličanstvena noć za sve ljude ne samo za muslimane. Kavazović je dodao i da je najveća blagodat koju čovjek može imati znanje.

“Ovo je noć u kojoj Allah prima dove. Vi znate u kakvom je halu naš narod. Večeras svjedočimo bezdušnosti i zlu koje vidimo nad našom braćom i našim sestrama u Palestini, Iraku, Siriji, Egiptu, Libiji, Jemenu, Afganistanu, u Burmi. Braćo i sestre, pozovimo u pomoć Onoga koji pomoć ne odbija, Allaha, dž.š., da ujedini srca muslimana da prestanu ove podjele među nama, da se braća i sestre na jednom mjestu okupe i da pomognemo općenito ljudima ma gdje im se zulum činio, bili oni muslimani ili nemuslimani”, rekao je reis Kavazović.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision