Na Krimu napeto, na zapadu Rusije hitne vojne vežbe – Ukrajini za spas hitno potrebne milijarde – Isčekuje se imenovanje nove Vlade
26. Februar. 2014. u 12:24

KIJEV, SEVASTOPOLJ, MOSKVA – Grupa stanovnika ukrajinskog poluostrva Krima, okupila se i danas, uzvikujući da su demonstranti u Kijevu “banditi koji pokušavaju da sastave novu vladu”, uz slogane “Rusijo, spasi nas!” i ruske zastave okačene na zgradi Vrhovnog suda u Simferopolju. U Kijevu će danas biti održana skupština demonstranata koji će predložiti sastav nove vlade, saopštila je pres služba udruženja “Majdan”.

13.15 – Predsjednik Rusije Vladimir Putin je naložio održavanje hitne vojne vežbe kako bi se provjerila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje, objavile su ruske agencije.

12.57 – Nema multilateralnih pregovora o formiranju finansijskog paketa pomoći za Ukrajinu, izjavio je danas zamenik ruskog ministra finansija, Sergej Storčak, i dodao da rješenje za ukrajinsku ekonomsku krizu mora biti brzo pronađeno. Storčak je za Rojters rekao da, ako su bilo kakvi razgovori u toku o finansijskom paketu pomoći za Ukrajinu, oni se održavaju samo na nacionalnom nivou, kao i da međunarodne grupe stručnjaka na visokom nivou tek treba da budu formirane.
12.45 – Ukrajini je do kraja ove sedmice potrebno pet milijardi evra kako bi izbjegla ekonomski kolaps, piše britanski list Tajms.Dnevnik se poziva na zapadne diplomate bliske Viskoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, koja je u utorak posetila Kijev.

Keri: Ukrajina nije bojno polje Istoka i Zapada

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izrazile su danas podršku Ukrajini zbog političkih previranja u toj zemlji, naglasivši da ona ne smije posmatrati kao bojno polje između Istoka i Zapada. Šef britanske diplomatije Vilijam Hejg takođe je, poslije razgovora sa svojim američkim kolegom DŽonom Kerijem, podržao teritorijalni integritet Ukrajine, uz strahovanje da bi nacija mogla da bude podijeljena. “Nije to igra ‘jedan gubi drugi dobija’, niti Istok protiv Zapada. Riječ je o tome da narod Ukrajine sam izabere svoju budućnost”, rekao je Keri poslije sastanka s Hejgom u Stejt departmentu. Hejg je ovim povodom rekao da je Ukrajini potrebna finansijska pomoć iz mnogih izvora, uključujući i Rusiju, preneo je Frans pres. “Ne radi se o tome da ih odvojimo od Rusije. Riječ je o tome da im omogućima da sami biraju”, naglasio je Hejg. Šef britanske diplomatije namjerava da posjeti Kijev, odmah pošto prelazna vlada počne da rješava ekonomske i političke probleme, nastale poslije dramatičnog rušenja s vlasti predsjednika Viktora Јanukoviča. Hejg je najavio da će se u srijedu u Vašingtonu sastati s rukovodstvom Međunarodnog monetarnog fonda, koji smatra najboljim izvorom hitne tehničke i finansijske pomoći Ukrajini.