Subota, Januar 6, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
USK
Na području Sanskog Mosta manje farmera, a više mlijeka
6. Januar. 2018.Izvor vijesti: nezavisne

Proizvodnja mlijeka na području općine Sanski Most povećana je u protekloj godini i pored toga što je smanjen broj neposrednih proizvođača, potvrdio je predsjednik Udruženja poljoprivrednika u ovoj općini Husein Selimović.

Prema njegovim riječima, procjene su da je u prošloj godini proizvedeno oko sedam miliona litara mlijeka, što je za oko 500.000 litara više nego u 2016. godini.

“Trenutno se oko 400 farmera bavi proizvodnjom sirovog mlijeka i to je manji broj proizvođača u odnosu na ranije godine. Jedan broj poljoprivrednika ugasio je proizvodnju i mahom se radi o ljudima koji su otišli na privremeni rad u inostranstvo. Uporedo, imamo situaciju da su ostali priozvođači povećali broj muznih grla i proizvodnju mlijeka”, istakao je Selimović.

Prema njegovim riječima, pozitivnom trendu, kada je riječ o proizvodnji mlijeka, doprinijela je i redovna isplata poticaja iz općinskog i kantonalnog budžeta.

“Ove godine imali smo situaciju da se lokalna vlast odrekla kupovine službenih automobila i 100.000 maraka planiranih u te svrhe, uložila u poljoprivrednu proizvodnju i poticaje mljekarstvu”, istakao je Selimović.

On je naveo da su tokom protekle godine planirani poticaji poljoprivrednicima isplaćeni i iz kantonalnog budžeta, a pozitivna okolnost je da je Vlada FBiH u 2018. godini planirala 11 miliona maraka kako bi se isplatila ranija dugovanja poljoprivrednicima u USK, što bi trebalo doprinijeti nastavku pozitivnih trendova u proizvodnji mlijeka. – pišu Nezavisne.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision