Četvrtak, Juli 31, 2014
Unsko-sanski kanton 7° C Partly Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Izdvojeno, Svijet, Vijest dana
Najkrvaviji dan u Pojasu Gaze – osude cijeloga svijeta
31. Juli. 2014.

Najkrvaviji dan u Pojasu Gaze, samo jučer poginulo je najmanje stotinu ljudi. Izraelski avioni gađali su tržnicu i ubili 17 Palestinaca. Bombardirali su i školu koja je bila sklonište UN-a. Poginulo je 20 osoba, među kojima i djeca. To je izazvalo osude cijeloga svijeta.

Bijela kuća je najoštrije osudila napad na školu, ali nije direktno optužila Izrael. No zato generalni sekretar UN-a Ban Ki- moon i glasnogovornik UN-a u Pojasu Gaze Chris Gunness nisu mogli svladati bijes i ogorčenje zbog izraelske nehumanosti. ‘Sjedinjene Države osuđuju bombardiranje škole UNRWA-e (UN-ova agencija za palestinske izbjeglice) u Gazi u kojemu su poginuli i ranjeni nedužni Palestinci – među njima i djeca – te zaposlenici UN-a’, istaknula je Bernadette Meehan, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC). ‘Osuđujemo i one koji su odgovorni jer su sakrili oružje u UN-ovim zgradama u Gazi’, dodala je.

Generalni sekretar  UN-a Ban Ki-moon nazvao je to bombardiranje ‘neopravdanim’. ‘Želim napomenuti da su izraelske vojne vlasti sedamnaest puta obaviještene o točnom položaju osnovne škole, pa i sinoć, samo nekoliko sati prije napada”, istaknuo je generalni sekretar. Iz ureda francuskog predsjednika Francoisa Hollandea saopšteno je kako se predsjednik ‘pridružuje osudama generalnog sekretara UN-a’. Dodaje se kako ‘Francuska traži trenutačnu uspostavu primirja’.

Bolivija proglasila Izrael terorističkom državom
Bolivija je uvrstila Izrael na popis terorističkih država, u znak prosvjeda protiv izraelskih vojnih operacija u Pojasu Gaze.

Bolivijski predsjednik Evo Morales objavio je jučer tu odluku u prigodi susreta s učiteljima u gradu Cochabambi.

Proglašavamo Izrael terorističkm državom, rekao je dodavši da ofenziva na Gazu pokazuje da Izrael nije jamac načela poštovanja života i temeljnih prava koja uređuju miran i skladan suživot naše međunarodne zajednice.

Najmanje 239 djece ubijeno u Gazi, potvrdio UN
Bolivija je 2009. prekinula diplomatske veze s Izraelom nakon prethodne ubojite operacije u Gazi, kao i druge latinskoameričke zemlje radikalne ljevice, među kojima Venezuela i Kuba.  La Paz je ipak dosad poštovao ugovor iz 1972. po kojemu izraelski državljani mogu slobodno ući u Boliviju.
Nakon Brazila i Ekvadora prošle sedmice , u utorak su Čile, Peru i Salvador pozvali na konzultacije svog ambasadora u Izraelu.

Izraelska vojska je mobilizirala još 16.000 pripadnika pričuvnog sastava, čime se njihov broj popeo na 86.000 nakon nastavka operacije u Pojasu Gaze koja se vodi od 8. jula, rekla je u četvrtak vojna glasnogovornica. Vojska je izdala 16.000 dodatnih poziva na mobilizaciju kako bi se vojnici na terenu mogli odmoriti, čime se broj pripasnika pričuvnog sastava penje na 86.000, dodala je.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno Svijet Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision