Najveća džezva na svijetu, koju je za firmu “Vispak” izradio sarajevski kazandžija Nasir Jabučar, na Međunarodnom sajmu turizma u sarajevskom centru “Skenderija” jučer je proslavila deseti rođendan, tačnije deset godina od upisa u Ginisovu knjigu rekorda kao najveća posuda za pripremanje i služenje kafe.
Domaća kafa
Povodom toga, ali i u okviru promotivne kampanje “Vispakovog” proizvoda “Zlatna džezva”, izložena je na sajmu u “Skenderiji”, gdje svi zainteresirani posjetioci mogu degustirati autentičnu bosansku kafu.
Ova bh. atrakcija od prvog predstavljanja javnosti, 2004. godine na otvorenju Starog mosta u Mostaru, obišla je mnoge svjetske destinacije. Oduševila je i Istok i Zapad, kazao nam je Jabučar, te u mnoge svjetske metropole odnijela autentični miris Bosne.
– Od Kine i zemalja Dalekog istoka, Turske, Austrije, Njemačke i zemalja regiona, svugdje su ljudi pokazali veliko zanimanje da probaju našu domaću kafu iz džinovske džezve. Do sada je okrijepila kafom oko 3,5 miliona osoba. Sajam je izuzetna prilika i da bh. građani ponovo popiju pravu bosansku kafu iz najveće džezve – kazao je Jabučar.
Poseban ukus
Kafa iz ove veličanstvene posude je posebnog ukusa, tvrdi njen tvorac, a za pripremu napitka potrebno je najmanje dva i po sata.
– Džezva ima zapreminu od 800 litara, a potrebno je 65 kilograma kafe da bi bila dovoljno dobrog ukusa. Drago mi je što je svjetska javnost prepoznala nešto bosansko, što će u pozitivnom svjetlu prezentirati našu baštinu i autentični bh. proizvod – ističe sarajevski kazandžija.