Petak, Juli 11, 2014
Unsko-sanski kanton 8° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Nakon brojnih pritisaka: Otkazano uplovljavanje turskih ratnih brodova u Neumski akvatorij
11. Juli. 2014.

Posjeta turskih ratnih brodova Neumskom akvatoriju, koja je planirana od 14. do 19. jula, otkazana je nakon pritisaka lokalne zajednice u Neumu, potvrđeno je Klix.ba iz izvora bliskih Ministarstvu vanjskih poslova BiH.Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, međutim, još uvijek nisu službeno potvrdili navedenu informaciju. Očekuje se reakcija MVP BiH, ali i oglašavanje Republike Turske u vezi s ovim skandalom.

Podsjetimo, Vijeće ministara BiH ranije je odbilo dati suglasnost za uplovljavanje dva ratna broda mornarice Oružanih snaga Republike Turske u Neum.

Podsjetimo, ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija predložio je u srijedu Vijeću ministara BiH da da saglasnost za ulazak turskih brodova u Neumski akvatorij.

Prema drugoj opciji, Lagumdžija je predložio Vijeću ministara da turskim brodovima dozvoli ulazak u teritorijalne vode Bosne i Hercegovine uz uvjet minimalne udaljenosti tri kilometra od naseljenog mjesta Neum.

Šef bh. diplomatije je predložio da VM na sjednici usvoji ove zaključke, na osnovu zahtjeva koji je podnijela Turska.

Međutim, HDZ-ovi ministri i predsjedavajući VM Vjekoslav Bevanda odbili su ovaj Lagumdžijin prijedlog, dok ministri iz SNSD-a nisu ni došli na sjednicu, iako je član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović tražio vanrednu sjednicu “kolektivnog šefa države” u vezi s ovim pitanjem. Također, ministri RS nisu se odazvali ni telefonskoj sjednici.

Iz Općine Neum potvrđeno je kako su protesti na kopnu i moru koji su najavljeni 13. i 14. jula, također, otkazani.

”Potrebno je razjasniti da se Općina Neum protivi uplovljavanju svih vojnih, teretnih i putničkih brodova, što je i zaključak Općinskog vijeća iz 2010. godine”, navodi se u općinskom priopćenju u kojem se naglašava da su u Neum svi dobrodošli kao gosti i turisti, te objašnjava da je otpor i vlasti i stanovništva nastao isključivo zbog besmislenosti da u mali neumski zaljev uplovljavaju ratni brodovi koji uništavaju eko sustav zaljeva i turizam kao okosnicu gospodarskog razvoja općine”, saopćeno je iz te općine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision