Nakon vanredne, nastavljena redovna sjednica PDP FBiH – Prioritet očuvanje ustavnog poretka, sigurnost građana i imovine – Parlament traži utvrđivanje odgovornosti MUP-a ali i privođenje počinioce krivičnih djela
26. Februar. 2014. u 8:09

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH  usvojili su zaključke o sigurnosnoj situaciji  i zadužili MUP FBiH da utvrdi odgovornost policijskih rukovodilaca zbog propusta tokom protesta, kao i da  otkriju organizatore i počinioce krivičnih djela.  Nastavak vanredne sjednice Predstavničkog doma Federalog parlamenta o stanju sigurnosti u FBiH počeo je sa zakašnjenjem od  dva i po sata.  Ovoj sjednici ne prisustvuje Klub poslanika Saveza za bolju budućnost BiH, koji su jučer napustili sjednicu Doma jer nije udovoljen njihov zahtjev da poslanici raspravljaju o onome što traže građani koji se okupljaju na plenumima. SBB je, naime, tražio da se raspravlja o smjeni kompletne Vlade FBiH, te o tome da predsjednik FBiH Živko Budimir (SPP) od kazni amnestira učesnike demonstracija, osim u slučaju nekoliko pojedinaca za koje se utvrdi da su lično uništavali i palili imovinu.

Vanredna sjednica Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, koja je otvorena jučer, okončana je u Sarajevu izglasavanjem usaglašenih  zaključaka nakon jučerašnje cjelodnevne rasprave o sigurnosnim prilikama u Federaciji BiH u kontekstu protesta građana aktuelnih od početka ovog mjeseca. Očuvanje ustavnog i demokratskog poretka, sigurnosti građana i imovine treba da bude glavni prioritet djelovanja svih institucija i pojedinaca, prvi je od šest zaključaka.
Drugi je da treba osigurati ustavno pravo na mirne proteste, ali i funkcioniranje svih institucija i javnih službi, uključujući neometano odvijanje saobraćaja.
Narednim zaključkom je Ministarstvo unutrašnjih poslova FBiH zaduženo da sačini analizu funkcioniranja policijskih struktura i utvrdi odgovornost rukovoditelja zbog propusta u provođenju zakona te predloži efikasan mehanizam koji će jasno definirati nadležnosti i odgovornosti.
Treba istrajati na otkrivanju počinilaca i organizatora počinjenih krivičnih djela u toku protesta i efikasnom procesuiranju, zaključio je također Predstavnički dom.
Od tužilaštava u FBiH i BiH ovaj dom zahtijeva da prioritetno procesuiraju sve predmete koji se odnose na privatizacijski i opći privredni kriminal te korupciju, a od sudskih organa da efikasno rješavaju ove predmete u skladu sa zakonima i javnim interesom i da informišu Predstavnički dom o poduzetim aktivnostima.
Predstavnički dom obavezuje se da će u narednom periodu prioritetno raditi na zakonskoj regulativi u oblasti primanja i naknada u ukupnom javnom sektoru, u oblasti socijalne politike, ekonomije, sigurnosti, s fokusom na izmjene zakonske regulative radi poboljšanja položaja građana, efikasnosti i odgovornosti instituacija javne vlasti.
Poslanici nalažu Vladi FBiH da pripremi odgovarajuće prijedloge zakona i drugih akata iz navedenih oblasti, zaključeno je također.
Ovu vanrednu sjednicu, posvećenu sigurnosnim prilikama u kontekstu protesta koji su zahvatili Federaciju s početka ovog mjeseca, jučer su ubrzo nakon njenog početka napustili poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH jer nije odobren njihov zahtjev da dnevni red bude dopunjen prijedlozima da Federalna vlada podnese ostavku, kao i da predsjednik FBiH Živko Budimir, “koji je oslobodio od daljnjeg izdržavanja kazne izuzetno veliki broj osuđenika”, amnestira i sve učesnike protesta izuzev nekoliko pojedinaca za koje se dokaže da su rušili i palili imovinu 7. februara, kada je na protestima u više gradova Federacije došlo do nereda.
Poslanici SBB-a su jučer najavili da neće učestvovati u radu Parlamenta dok na dnevni red ne dođu njihovi navedeni zahtjevi.
Po završetku vanredne, danas je nastavljena redovna sjednica Predstavničkog doma, otvorena krajem prošle godine, u čijem su preostalom dnevnom redu nacrti više federalnih zakona i drugih akata.