Četvrtak, August 14, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Nalog protiv Salihovića, istraga protiv Kovačevića
14. August. 2014.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH izdaće prekršajni nalog protiv glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gorana Salihovića jer je njenim službenicima onemogućio da izvrše inspekcijski nadzor u ovom tužilaštvu.

Prekršajni nalog podnijeće inspektor Agencije jer nam je Tužilaštvo BiH u dva navrata onemogućilo da izvršimo kontrolu o poštovanju Zakona o zaštiti ličnih podataka kakvu smo već, bez ikakvih problema, proveli u 15 drugih tužilaštava u BiH, rekao je Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, ocijenivši nezakonitim taj potez Tužilaštva.

Kovačević tvrdi da je Tužilaštvo BiH, zbog provedenih kontrola u 15 drugih tužilaštava, protiv njega pokrenulo krivičnu istragu zbog sumnje da je na ovaj način zloupotrijebio službeni položaj.

“Prvo sam 7. augusta dobio poziv da u Tužilaštvu BiH budem saslušan u svojstvu svjedoka, a onda sam isti taj dan popodne od istog tužioca dobio poziv da u tom istom tužilaštvu budem saslušan kao osumnjičeni za zloupotrebu položaja”, kazao je Kovačević, koji tvrdi da je konačno u Tužilaštvu BiH saslušan prekjuče pred tužiocem Sašom Sarajlićem.

“Saslušavan sam tri sata, a još ne znam šta je predmet istrage protiv mene. Ne znam kome sam to nanio štetu provođenjem inspekcijskog nadzora u tužilaštvima i kakvu sam korist time sebi osigurao. To ni tužiocu Sarajliću nije bilo jasno”, naglasio je Kovačević, dodavši da se Tužilaštvo BiH inspekcijskoj kontroli o provođenju Zakona o zaštiti ličnih podataka usprotivilo pozivajući se na vlastitu nezavisnost.

“U dva dopisa oni tvrde da su izuzeti od inspekcijskog nadzora o provođenju Zakona o zaštiti ličnih podataka, što nije tačno. Obavještajno-bezbjednosna agencija je jedini javni organ koji je izuzet po zakonu”, kaže Kovačević.

Iz Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, nezavisne institucije čiji je osnivač parlament BiH, saopštili su da su dosad izvršili nadzor u okružnim, kantonalnim, entitetskim i u Tužilaštvu Brčko distrikta BiH.

“Osim Tužilaštva BiH nijedno od kontrolisanih tužilaštava Agenciji nije osporilo pravo i ovlaštenje u vršenju nadzora, pozivajući se na nezavisnost. Naprotiv, iskazali su visok stepen kooperativnosti i interesa za ovo važno pitanje”, navedeno je u saopštenju Agencije za zaštitu ličnih podataka.

Kovačević je objasnio da su kontrolama u tužilaštvima provjeravali kakve evidencije vode i imaju li plan zaštite sigurnosti ličnih podataka.

“Sad Tužilaštvo BiH mene tereti za zloupotrebu položaja ‘štiteći’ lične podatke građana od postupanja Agencije koju je parlament BiH osnovao upravo da bi provodila Zakon o zaštiti tajnih podataka”, negoduje on.

On je primijetio i da Tužilaštvo BiH ranije nije osporavalo nadležnost Agencije i nije se pozivalo na svoju nezavisnost.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision