Unošenje većih količina citrusa poput narandži i limuna može pomoći u sprečavanju bolesti koje nastaju kao posljedica gojaznosti, bolesti jetre i dijabetesa, tvrde naučnici.
Citrusi sadrže mnogo antioksidanasa koji se nazivaju flavanoni. Kada ljudi jedu masnu hranu, masnoća se nakuplja u njihovom tijelu, a masne ćelije proizvode prekomjerne vrste reaktivnog kisika, što oštećuje ćelije u procesu nazvanom oksidativni stres.
Oksidativni stres u kombinaciji s upalom kod gojaznih osoba povećava rizik od razvoja bolesti srca, bolesti jetre i dijabetesa. Međutim, istraživanjem nije utvrđeno da flavanoni dovode do smanjenja tjelesne težine. Ipak, citrusi čine organizam zdravijim, smanjuju oksidativni stres, oštećenje jetre, a smanjuju i rizike od drugih bolesti povezanih s gojaznošću.
Eksperiment je proveden na 50 miševa od kojih je jedna polovina dobijala flavanone, a druga masnu hranu. Naučnici su se fokusirali na flavanone poput hesoeridina, eriocitrina i eriodictiola. Nakon mjesec dana su obje grupe dobile standardnu hranu, masnu hranu, masnu hranu sa hesperidinom, masnu hranu s eriocitrinom ili masnu hranu sa erioditiolom.
Grupa miševa koja je konzumirala masnu hranu bez flavanona imala je visok nivo markera koji oštećuju ćelije i to za 80 posto više u krvi i 57 posto više u jetri u odnosu na miševe koji su bili na režimu standardne ishrane.
Hesperidin, eriocitrin i eriodictiol su smanjili nivo markera u jetri za 50 posto, 57 posto i 64 posto po grupama u poređenju s miševima koji su jeli masnu hranu bez flavanona.
Eriocitrin i eriodictiol su također smanjili nivo markera u krvi za 48 posto i 47 posto kod miševa.
Miševi koji su tretirani hesperidinom i eriodictiolom su imali manje nakupljene masnoće, kao i manja oštećenja jetre.