Nastavak vanredne sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH
26. Februar. 2014. u 7:56

U Sarajevu će danas biti nastavljena vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije na kojoj na osnovu cjelodnevne rasprave održane jučer, kada je sjednica otvorena, treba definisati zaključke o pitanju sigurnosti u Federaciji, aktuelnom otkako su u prvim danima ovog mjeseca započeli protesti građana nezadovoljnih socijalno-ekonomskim prilikama i životnim uvjetima.

Pitanje sigurnosti u Federaciji postavlja se naročito otkako je tokom protesta održanih 7. februara, u više gradova došlo do nereda, sukoba policije s demonstrantima i povređivanja ljudi na objema stranama te kada su pojedinci palili objekte institucija, među njima i zgradu Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač koji je jučer prezentirao poslanicima informaciju o sigurnosnim prilikama u kontekstu protesta održanih od 5. do 20. februara, rekao je da je u toku istraga protiv onih što su palili Predsjedništvo i da će neki od organizatora “srednjeg nivoa” biti privedeni “na obradu” ove sedmice.

“Djelo koje su počinili, sadašnji propisi kvalificiraju isključivo kao terorizam u vezi s krivičnim djelom napada na ustavni poredak” – rekao je on.

Trebalo ih je privesti u policiju u nedjelju, ali je to odgođeno da bi vanredna sjednica u Parlamentu mogla proteći mirno, naveo je Lukač i dodao da su iza nasilnog dijela protesta bili organizatori, finansiranje i logistika, o čemu, po njegovim riječima, svjedoči i dovoz goriva kritičnog dana pred svečani ulaz u Predsjedništvo BiH i ciljano paljenje određenih prostorija u zgradi.

Direktor Federalne uprave policije napravio je jasnu razliku između mirnih i nasilnih aktera protesta rekavši da su nenasilni doprinijeli značajno kasnijem smirivanju situacije tako što su se distancirali od onih što su rušili i palili i time se i sami stavili u ulogu čuvara javnog reda i mira.

Lukač je također kazao da ima naznaka o mogućim ponovnim masovnim demonstracijama 7. marta, tačno mjesec dana nakon protesta u kojima je bilo nasilja i nereda.

Upozorio je da bi stoga Federalni parlament u narednih deset dana, a i prije, trebalo da izmijeni propise iz sigurnosnog sektora jer sad ne omogućavaju organiziranije, uvezanije djelovanje policije u nesvakidašnjim sigurnosnim izazovima kao što su javna okupljanja za koja se procjenjuje da bi eventualno mogla eskalirati nasiljem nekih učesnika.

Raslojenost u policijskoj strukturi ilustrirao je primjerom da on kao direktor Uprave policije FBiH ne može narediti ništa kantonalnim policijskim komesarima jer takvo što ne reguliraju sadašnji propisi mada, dodao je, i u takvoj postavci, među njima ima konsultacija i saradnje.

Vanrednu sjednicu Predstavničkog doma posvećenu aktuelnim sigurnosnim prilikama u FBiH jučer su ubrzo nakon njenog početka napustili poslanici Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH jer nije odobren njihov zahtjev da dnevni red bude dopunjen prijedlozima da Federalna vlada podnese ostavku, kao i da predsjednik FBiH Živko Budimir, “koji je amnestirao dosta osuđenika”, amnestira i učesnike protesta izuzev nekoliko pojedinaca koji su palili imovinu.

SBB-ovci su najavili da neće učestvovati ne samo na ovoj sjednici nego ni u radu Parlamenta uopšte dok na dnevni red ne dođu navedeni zahtjevi.

U trenutku kad su napuštali parlamentarnu salu, iz klupa Stranke demokratske akcije je Irfan Ajanović dobacio:”Poselamite Fahru”.