Nastavljaju se protesti nezadovoljnih građana, Plenum u Mostaru – PONEDJELJAK ROK ZA SASTAV NOVE VLADE USK-a
9. Mart. 2014. u 10:51

U Sarajevu, Zenici i Mostaru i u nedjelju su održani protesti nezadovoljnih građana. Nekoliko desetina demonstranata okupilo se u 12 sati ispred zgrade državnog Predsjedništva u Sarajevu. Okupljeni su nosili transparente i uzvikivali parole “Lopovi” i “Ostavke”. Pripadnici policije, kao i prethodna dva dana, nisu dozvolili da saobraćaj bude blokiran, zbog čega su demonstranti izražavali nezadovoljstvo. U Mostaru je danas održan Plenum građana i građanki ovog grada. Osim zahtjeva koje su u javnost iznosili prethodnih dana, među kojima su smjena Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, usvajanje Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i porodica s djecom, donošenje službenog izvještaja kantonalnog MUP-a o protestima u Mostaru i ukidanje paušala i beneficija političarima i usklađivanje njihovih plata s prosječnim radničkim platama, danas je bilo riječi i o novim zahtjevima kao što je revizija privatizacije, Zakon o oduzimanju nelegalno stečene imovine, nezastarijevanje ratnog i poratnog profiterstva, te prestanak zaduživanja kod MMF-a i drugih domaćih i stranih kreditnih organizacija, javlja dopisnik BHRT-a.19477 Članovi Plenuma su kazali i da moraju pronaći način da političari konačno počnu ispunjavati njihove zahtjeve, a to bi, kako su rekli, mogli uraditi uz pomoć međunarodne zajednice koja bi osnovala svojevrstan komitet za normalizaciju u Mostaru koji bi pomogao u tome, ali i u održavanju izbora u ovom gradu. Na Plenumu je bilo riječi i o protestima na koje svaki dan dolazi sve manje građana Mostara. Stotinjak nezadovoljnih Zeničana su, nakon okupljanja u centru grada i protestne šetnje, na 15 minuta blokirali raskrsnicu na glavnoj gradskoj saobraćajnici. Prema odluci sa posljednje sjednice Plenuma građana, blokada raskrsnice slijedi i narednih dana. Uz pištaljke i tranasparente, upozorili su vlasti da neće odustati od ranije iznesenih zahtjeva. Oko tridesetak građana Mostara okupilo se na Španskom trgu. Protesti su trajali nešto manje od dva sata. Na Plenumu građanki i građana Tuzlanskog kantona izglasano je da do ponedjeljka, 10. marta, Skupština Tuzlanskog kantona organizira javnu raspravu o kandidatima za mandatara Vlade Tuzlanskog kantona.

vlada usk protestiPodsjećamo, da je na sjednici Skupštine Unsko-sanskog kantona održanoj u utorak u Bihaću, nakon očitovanja Skupštine o zahtjevima „Bosanskog proljeća“ u pauzi održi sjednica Kolegija Skupštine na kojoj je dogovoreno produženje roka za imenovanje novog mandatara… a na kojoj su učestvovali i predstvnici boračkih udruženja. Nakon dugotrajne rasprave, SDA je zatražila produženje roka za svog kandidata za mandatara Đevada Muslimovića do ponedjeljka, jer nije uspio osigurati potrebnu većinu. Do sada ima 14 glasova, kako se čulo tokom rasprave, a u sastavljanju prijedloga Vlade USK fale mu ministri iz reda hrvatskog i srpskog naroda. Kolegij je većinom glasova taj prijedlog i prihvatio.

Farko Hodžić, predsjedavajući Skupštine USK, pojašnjava:

-Kandidat za mandatara je tražio od mene produženje roka. Taržio sam podršku od Kolegija i zajedno sa borcima zamolili smo da produžimo rok do ponedjeljak i da taj mandatar predloži Vladu USK i to će biti krajnji rok ili će on predložiti sastav vlade da se može sazvati sjednica Skupštine, ili će on odustati od kandidature, ili ću ja kao predsjedavajući njemu oduzeti mandat. Ovaj prijedlog prihvatili su i borci, naglasivši da poslije ponedjeljka nema više čekanja. Kasim Kozlica, predsjednik Koordinacije boračkih udruženja Općine Bihać kaže:

uskkkkk-Ukoliko se to ne desi, onda zna se, moraće narod i borci preuzeti daljnju vlast.Znači, sada je do njih 30 poslanika, neka odluče o daljnjoj sudbini naših građana, a i svojoj sudbini. Ovim putem obavještavam borce da ćemo čekati do ponedjeljka, a u ponedjeljak da se svi ujutro u 10 sati okupe na trgu u Bihaću i čekaćemo daljnji rasplet. Poslije toga, ako ne bude pozitivnog odgovora, mi idemo u daljnje korake u rješavanja problema onako, kako kažu, narodna vlast je najjača. Da li će Muslimović uspjeti osigurati potrebnu većinu, znaće se sutra, ukoliko se to ne desi SDA će, kako je rečeno, povući svog mandatara, tako da će se proces vratiti na početak.