Nastavljaju se protesti u Sarajevu: Građani pozivaju zastupnike Supštine KS na Plenum
21. Februar. 2014. u 18:08

Građani BiH ponovo će danas protestovati  u nekoliko gradova. Ispred Predsjedništva BiH i danas se okupljaju nezadovoljni građani. Kako su i najavili, nemaju namjeru odustati sve dok njihovi ciljevi ne budu ispoštovani. Zaključi Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, koji je jučer  razmatrao zahtjeve Plenuma građana, biće prezentirani danas predstavnicima Plenuma.  Plenum građana i građanki Sarajeva predao je četiri zahtjeva Kolegiju Skupštine KS-a, a jedan od njih je hitno formiranje nestranačke ekspertne Vlade Kantona Sarajevo. Zahtjev je i revizija plaća i beneficija nosilaca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje s ekonomskom situacijom, kao i zahtjev za reviziju privatizacije svih preduzeća u Kantonu Sarajevo. Također, jedan od zahtjeva je i uspostavljanje nezavisne komisije eksperata za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će mandat uključivati popis, procjenu štete i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.O zaključcima Kolegija zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo izjasnit će se  na sjednici zakazanoj za ponedjeljak, 24.  februara.

Članovi Kolegija Općinskog vijeća Bugojno donijeli su zaključak da se u roku od sedam dana pripremi Plan prevazilaženja postojećeg stanja u općini, kako bi se  riješili zahtjevi Plenuma građana koji su u nadležnosti Općinskog vijeća. Zaključeno je, također, da se u istom roku održi novi sastanak Kolegija na kojem bi se ovaj plan prezentirao, i zakazao termin održavanja sjednice Općinskog vijeća, što je bio i jedan od zahtjeva nezadovoljnih građana.

Inače, protesti u Bugojnu bit će održani i danas a prethodit će im mirna šetnja demonstranata s centralnog gradskog trga u Sultan-Ahmedovoj ulici do zgrade Općine. Na ovom mjestu će, kao i tokom prethodnih dvanaest dana, tražiti od odgovornih struktura vlasti da im omoguće bolje uvjete života i perspektivniju budućnost.