Nedjelja, August 3, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Nastavljena izraelska ofanziva u Gazi – Hamas najavio nastavak borbe – UNICEF – Stradalo 296 palestinske djece u Pojasu Gaze
3. August. 2014.

TEL AVIV, GAZA, JERUSALIM – Izraelski premijer Benjamin Netanijahu najavio je da će Izrael nastaviti vojnu operaciju u pojasu Gaze koliko god je potrebno i sa onoliko snage koliko je neophodno.

Najmanje 296 palestinske djece i adolescenata ubijeno je otkako je Izrael 8. jula pokrenuo ofanzivu na pojas Gaze protiv Hamasa, saopštila je danas Agencija UN za djecu (UNICEF). “Djeca čine 30 procenata civilnih žrtava”, navodi UNICEF, dodavši da je bilans zasnovan na pogibijama koje je agencija mogla da potvrdi i po svoj prilici će rasti imajući u vidu incidente u posljednjih 48 sati.

UNICEF je naglasio da su ti podaci provjeravani koliko god je moguće u trenutnoj situaciji i da može biti promjena zasnovanih na daljim provjerama, prenio je AFP.

“Između 8. jula i 2. avgusta (do 11 sati) najmanje 296 palestinske djece je prijavljeno da je ubijeno kao rezultat vazdušnih udara i granatiranja izraelskih vazdušnih, pomorskih i kopnenih snaga”, navedeno je u saopštenju.

Viš od 1.650 Palestinaca u pojasu Gaze ubijeno je od početka izraelske ofanzive prošlog mjeseca, čiji je cilj bio zaustavljanje prekogranične raketne vatre ekstremista. Većina ubijenih su civili i više od 8.900 ljudi je ranjeno.

Izrael je izgubio 63 vojnika i dva civila, a poginuo i je jedan radnik iz Tajlanda.

Ta zemlja krivi islamstički Hamas za te pogibije, optužujući ga da koristi civile kao “ljudski štit”.

Palestinska organizacija Hamas je saopštila da će nastaviti da se bori protiv Izraela sve dok ne ostvari svoje ciljeve. Izrael je nastavio da raketira Gazu. Uništene su mnoge zgrade, poginulo je više od stotinu ljudi. Izgledi za primirje čine se dalje nego ikada u četvorosedmičnom sukobu, s više od 1.600 ubijenih Palestinaca i sa 63 ubijena vojnika i tri civila na izraelskoj strani.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u obraćanju naciji izjavio da će izraelska vojska nastaviti napade na Gazu svim raspoloživim sredstvima. Naglasio je da su i Sjedinjene Američke Države jasno poručile da je Hamas odgovoran za nepostizanje primirja u Gazi.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u večerašnjem obraćanju naciji izjavio da će izraelska vojska nastaviti s napadima na Gazu svim raspoloživim sredstvima.

“Izraelska vojska nastavlja s napadima na Gazu svim raspoloživim sredstvima. Nastavit ćemo s napadima sve dok ne donesemo mir i sigurnost građanima u Izraelu. Naše vojne snage bilježe velike rezultate i do sada smo uništili na desetine tunela koje je Hamas izgradio prethodnih godina. Izraela vojska svaki dan postiže velike uspjehe. Do sada smo uništili mnoge rakete i fabrike za proizvodnju naoružanja”, rekao je Netanyahu.

Hamas: Nastavljamo rat protiv Izraela

Palestinski pokret Hamas saopćio je kako nastavlja s otporom protiv izraelskih napada na Pojas Gaze, koji traju već četvrtu sedmicu.

Naime, zvaničnici ovog pokreta su istakli kako će i narednih dana nastaviti s otporom protiv izraelske vojske sve dok ne ostvare svoje zacrtane ciljeve.

Glavni ciljevi Hamasa su ukidanje opsade Gaze kao i otvaranje graničnih prijelaza za Palestince.

Izraelske kopnene snage u potpunosti se povukle iz pojedinih dijelova Gaze

Prema navodima palestinskih policijskih snaga, izraelske kopnene snage su se povukle iz mjesta El-Fehhari, Huzaa, Abasan el-Kebira, Abasan el-Jedide, Beni Suheyla i El-Karare.

Napominje se da se izraelska vojska u potpunosti povukla iz mjesta Jabalija i Beyt Hanun.

Izraelski list “Haaretz” ranije je naveo da je izraelska vojska počela s povlačenjem sa pojedinih područja u Pojasu Gaze. Preko 1.700 poginulih Palestinaca u Pojasu Gaze Palestinsko Ministarstvo zdravstva potvrdilo je da je 78 Palestinaca poginula.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision