Nastavljeni protesti u Sarajevu, Bihaću, Zenici, Mostaru: Građani donijeli vijence da “sahrane” aktuelnu vlast – Nastavljeni i protesti korisnika kredita u švicarskim francima
3. Mart. 2014. u 12:32

Blizu 100 građana okupilo se i danas ispred zgrade Predsjedništva BiH na mirnim protestima, kako bi, kao i prethodnih 26 dana, iskazali svoje nezadovoljstvo aktuelnom vlašću i stanjem u državi. Na protestima danasu su mahom stariji demonstrani, među kojima su mnogi nezaposleni bivši radnici. Oni nose transparente te pištaljkama iskazuju svoje nezadovoljstvo. Istakli su da se plenumi građana moraju vratiti na ona pitanja koja su ljude natjerala da izađu na ulice.

Ispred Predsjedništva je policijsko obezbjeđenje, saobraćaj je blokiran.Demonstranti su, također, za danas pripremili performans koji simbolizira sahranu bosanskohercegovačkih lidera. Naime, donijeli su vijence i bukete cvijeća te upriličili nešto poput sahrane uz povike: “Hoćemo li im halaliti?” I odgovore: “Nećemo!”

Potom su objasnili da po starom bosanskom običaju kad se neko sahranjuje onda se spominju njegova dobra djela. Svi prisutni su zamoljeni da se pokušaju prisjetiti je li vlast za njih ikada uradila nešto dobro. Rekli su da nisu i da im “ni Bog neće halaliti”.

Pripremili su i improvizovani stećak na kojem su ispisana imena nekih bh. političara na koje stavljaju cvijeće i čitaju govore koji su karakteristični za sahrane i dženaze.

Pozivaju druge građane da ostave besposličarenje i izađu na ulice.

Korisnici kredita u švicarskim francima i danas su se okupili ispred Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu.Njih nešto više od 50 izašlo je na ulicu kako bi tražili svoja prava. Kako su istakli, oni su danas pred vratima Agencije kako bi saznali da li su i koji su od njihovih zahtjeva ispunjeni.

“Imali smo četiri zahtjeva. Prvi je ostavka Zlatka Barša. Drugi je strukturalna primjena zakona koji su bili na snazi u vremenu kada su krediti podizani. Treći je zaštita žiranata, a četvrti je da Agencija natjera banke da usklade maržu i vrijednost euribora”, rekao je predsjednik Udruženja Švicarac Kemal Duraković. Isapred ulaza u Agenciju za bankarstvo je kordon specijalaca. Protesti su mirni. Podsjetimo, u BiH inače ima 9.800 korisnika kredita u švicarskim francima. Udruženje je navelo 11 razloga zbog ili zahtjeva zbog kojih dolazi na proteste, a to su: Bezuvjetna i automatska primjena federalnog zakona za korisnike kredita iz Federacije BiH, a koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj CHF valuti, usaglašavanje marže i euribora za korisnike kredita koji imaju kredite vezane za euribor, neopoziva ostavka direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barša, neopoziva ostavka Petra Jurčića, predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke, neopoziva ostavka svih uposlenih po rodbinsko-političkoj liniji u Agencij za bankarstvo, iznošenje u javnost nedavno utvrđenih nepravilnosti od strane finansijske policije koje su utvrđene u nedavnoj kontroli u Agenciji za bankarstvo, podnošenje i procesuiranje svih odgovornih, i u kriminal i pljačku upetljanih po nalazima Finansijske policije, oduzimanje licence za rad Hypo banci, automatska i bezuvjetna primjena nedavno donesenog Zakona o zaštiti žiranata, donošenje pravosnažnih presuda na Kantonalnom Sudu u Mostaru, pridržavajući se strogo slova Zakona, automatsko prestajanje lobiranja od strane Hypo banke i Agencije za bankarstvo koje ovih dana vrše na pravosudne institucije u Mostaru.