Nastavljeno suđenje za ubistvo Cvijana Radića u Bihaću :Zaštićeni svjedok ide na psihijatrijsko vještačenje
23. Februar. 2014. u 11:05

U Kantonalnom sudu u Sarajevu jučer se nastavilo suđenje za ubistvo Cvijana Radića 1997. godine u Bihaću, za koje se, prema potvrđenoj optužnici, terete Asmir Bakrač (43), Husein Kunić (41), Fuad Poprženović (56), Halid Velagić (63), Ejub Ikić (58) i Izet Šahinović (45).

Istražiteljski tim

Predsjednik Sudskog vijeća Husein Delalić najavio je da će se obaviti psihijatrijsko vještačenje zaštićenog svjedoka, jer mu je ustanovljena ljekarska dijagnoza. To je obrazložio činjenicom da se mora utvrditi zdravstveno stanje svjedoka kako bi se znalo hoće li dijagnoza utjecati na njegov iskaz. Svjedočila je Marina Zorić, zaposlenica Federalne uprave policije, koja je vodila tim istražitelja koji je radio na slučaju Radićevog ubistva. – Tim od pet istražitelja kojima sam rukovodila, dobio je naredbu direktora FUP-a Dragana Lukača da istražimo slučaj. Dobili smo spis od komesara Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona i počeli rasvjetljavanje i prikupljanje dokaza – pojasnila je Zorić.
Svjedokinja je kazala da je tim detaljno proučio spis te da su kontaktirali tadašnjeg postupajućeg tužioca.
– Sa postupajućim tužiocem sastali smo se u nekom ugostiteljskom objektu, gdje je na parčetu papira rukom napisao naredbu da možemo istraživati. U policiji smo tražili evidenciju ulazaka i izlazaka iz zgrade CSB Bihać tokom 1997. godine, kao i sve što je bilo u vezi s ovim slučajem. Dosta domukentacije je nedostajalo. U dnevniku događaja nedostajalo je nekoliko stranica koje su se ticale kritičnog dana. Pronašli smo u evidenciji da je u 11 sati Ćamil Ćatić dolazio u policiiju da provjeri šta se dogodilo s njegovim prijateljem Radićem – kazala je Zorić. Inspektorica Zorić kazala je i da se originalna fotodokumentacija nalazila u Tužilaštvu USK, a nedastajali su i nalaz i mišljenje s obdukcije Radićevog tjela. – Bilo je dosta nepoklapanja u ovom slučaju. Kružila je priča da je Radić tokom rata davao izjave za televiziju. Posredstvom MUP-a RS zatražili smo taj snimak, ali oni taj snimak nisu mogli naći. Nismo mogli naći ni odjeću koju je ubijeni nosio. Zatražili smo od Tužilaštva USK da nam je dostavi, ali smo dobili odjeću žrtve sasvim drugog ubistva. Sačinili smo plan da saslušamo sve osobe koje se spominju u spisu – kazala je Zorić.

Pucnji i krv

Inspektorica je kazala da je, prema iskazu jednog svjedoka koji je čuo pucnje i vidio krv, Bakrač bio u PS Bosanska Krupa, gdje ga je saslušao. – Pokazali smo tom svjedoku sve fotografije inspektora koji se spominju u spisu, a on je prepoznao Bakrača. Izuzeli smo i pet ili šest vozila, a u jednom od njih smo pranašli biološke tragove koji pripadaju Radiću – rekla je Zorić. Odbrane svih optuženih prigovorile su na iskaz istražiteljice, jer ona, prema njihovom mišljenju, nema pravo da cijeni dokaze te da se sva njena saznanja nalaze u izvještaju o počinjenom krivičnom djelu.

Izvor: avaz