Susret: Lavrov -Ban Ki MUn – NATO pozvao Rusiju da povuče vojnike – Karasin: „Rusija ne želi rat s Ukrajinom”
3. Mart. 2014. u 12:30

Predsjednik Odbora ruske Dume za međunarodne odnose Aleksej Puškov zapitao je Zapad zbog čega je priznao pravo građana Kosova na samoopredeljenje, a odriče stanovnicima Krima pravo na slobodno izražavanje mišljenja.

10.17 – Granica između Ukrajine i Rusije bi mogla da bude zatvorena u najbližoj budućnosti, izjavio je danas zamjenik ukrajinskog premijera Vitalij Jarema. Trenutno se razmatra pitanje zatvaranja državnih granica, kao i uvođenje strožih kontrola prelazaka državljana Rusije”, rekao je Jarema rano jutros u izjavi za lokalnu televiziju “Kanal 5”, a prenio je Itar-Tas s.
10.11 – Velika Britanija je saopštila da je veoma zabrinuta zbog mogućnosti slanja ruskih vojnika dublje u Ukrajinu i upozorila je predsjednika Vladimira Putina da će Rusija platiti veliku cijenu ako ne promjeni pravac.

10.05 – Proruske trupe su jutros zauzele terminal za trajekte u gradu Kerč, najistočnijoj tački Krima, sa kojeg kreće većina trajekata ka Rusiji, javila je danas agencija AP. Preuzimanje tog terminala u Kerču, oko 20 kilometara udaljenom morskim putem od Rusije, podstaklo je strahovanja da zvanična Moskva planira dovođenje dodatnih snaga u ovaj strateški važan crnomorski region, dok Zapad razmatra moguće reakcije na te ruske poteze, preneo je AP.
10.00 – Centralna banka Rusije povisila je danas referentnu kamatnu stopu radi ograničavanja ekonomskih posljedica zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

 „Rusija ne želi rat s Ukrajinom”

Rusija ne želi rat s Ukrajinom a zeleno svjetlo ruskog parlamenta za vojnu intervenciju u Ukrajini ima prije svega za cilj da pokaže ozbiljnost namjera Kremlja, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova.  Rusija ne želi rat s Ukrajinom“, izjavio je u nedjelju kasno navečer Grigorij Karasin u emisji državne televizije Rossia 1.Ubijeđen sam da niko u Rusiji ne želi rat“, dodao je on.Mi smo protiv upotrebe takve terminologije kad se razgovara o odnosima s Ukrajinom koja nam je bliska”, kazao je Karasin. On je kritizirao zapadne države koje su zaprijetile da će isključiti Rusiju iz grupe G8. Što se tiče odluke Savjeta Federacije (senat) da dozvoli ruskim snagama da interveniraju u Ukrajini, „mislimo da će ta odluka urazumiti brojne osobe i pokazati ozbiljnost namjera Ruske Federacije”, naglasio je on. Valentina Matvijenko, predsjednica ruskog senata koja je u subotu dala zeleno svjetlo ruskim snagama da upotrijebe silu u Ukrajini, također je odbacila ideju o ratu.Nikada neće biti rata među nama. Mi smo bratski narodi”,  izjavila je ona u istoj emisiji.

Vanredno zasjedanje Vijeća EU

Šefovi diplomatija zemalja članica Evropske unije raspravljat će danas o Ukrajini u Bruxellesu, gdje će se okupiti na poziv visoke predstavnice za vanjsku politiku i sigurnost Chatarine Ashton.

Ashton je sazvala sastanak na inicijativu Njemačke.

 

10:30 – MOSKVA, BERLIN, KIJEV – Ruski predsjednik Vladimir Putin složio se s prjedlogom njemačke kancelarke Angele Merkel o formiranju kontakt grupe za Ukrajinu, saopštila je danas njemačka vlada. Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk pozvao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina da “povuče svoju vojsku u konfliktu između dvije zemlje”, na Krimu je formirana Ratna mornarica, NATO je oštro osudio rusku vojnu akciju i zatraražio da se pošalju međunarodni posmatrači, a šefovi diplomatija zemalja članica EU raspravljaće danas o Ukrajini u Briselu. Više pripadnika ukrajinskih oružanih snaga raspoređenih na Krimu prešlo je na stranu lokalnih vlasti i uskoro bi trebalo da polože zakletvu, izvjestile su ruske novinske agencije. “Predsjednik Putin je prihvatio predlog nemačke kancelarke da se odmah oformi istražna komisija, kao i kontakt grupa, možda pod rukovodstvom OEBS-a, kako bi se otvorio politički dijalog”, navedeno je u saopštenju njemačke vlade, izvještava AFP.
02.21 – Grupa sedam industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta (G-7) osudila je danas Rusiju zbog “kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine” i saopštila da obustavlja pripreme za učešće na samitu Grupe osam (G-8) u kojoj je pored njih i Rusija, saopštila je večeras Bijela kuća.

01.35 – Generalni sekretar UN Ban Ki-mun odlučio je da uputi u Ukrajinu svog prvog zamenika Jana Elijasona kako bi ocenio situaciju i odredio moguće dalje poteze za smirivanje situacije, javile su večeras agencije.

Lideri Grupe sedam, predsjednik Evropskog vijeća i predsjednik Evropske komisije u zajedničkom saopštenju osudili su rusko “jasno kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine”. Kako je objavila Bijela kuća, čelnici G-7 su odlučili privremeno obustaviti učešće u aktivnostima vezanim uz pripremu zakazanog junskog samita G-8 summit u Sočiju.
NATO je u nedjelju naveče pozvao Rusiju i Ukrajinu da nađu mirno rješenje krize kroz dijalog pod pokroviteljstvom Vijeća sigurnosti UN ili OSCE-a.“NATO poziva Rusiju da povuče snage i vrati ih u baze, te da se suzdrži od bilo kakvog uplitanja u drugim područjima u Ukrajini”, saopšteno je u nedjelju naveče nakon hitnog sastanka ambasadora NATO-a
NATO je upozorio Rusiju da je vojna akcija protiv Ukrajine protiv međunarodnog prava, te je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog odobrenja ruskog parlamenta za upotrebu sile.
Vašington je dobio podršku članica OSCE-a za slanje posmatračke misije ove organizacije u Ukrajinu koja bi pomogla da se riješi kriza. Američki ambasador u OEBS-u Danijel Baer rekao je da je OSCE razmatrao situaciju u Ukrajini tokom neformalnog vanrednog susreta uoči sastanka Vijeća u Beču najavljenog za ponedjeljak. On je rekao da bi misija brojala više stotina ljudi koji bi se bavili ljudskim pravima, položajem manjina i sigurnošću iz ugla svih strana i postavila bi temelje za održavanje izbora. “Međutim, za takvu misiju potrebna je odluka donesena konsenzusom, što znači da je potrebna podrška Rusije”, rekao je Baer.
Prema njegovim riječima, na sastanku se pokazalo da niko ne želi rat i da svi žele smirivanje situacije, uključujući Rusiju, čija je delegacija izrazila zabrinutost zbog mnogih pitanja na terenu. SAD ranije su predložile da UN ili OSCE pošalju posmatrače u Ukrajinu. Moskva ima pravo veta u obje ove organizacije. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju uveče da su mjere, koje je Moskva preduzela u vezi sa Ukrajinom, apsolutno primjerene imajući u vidu “vanrednu situaciju”, saopšteno je iz Kremlja. Putin je u razgovoru sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel rekao da se ruski građani i lica koja govore ruski jezik u Ukrajini suočavaju sa konstantnim prijetnjama ultranacionalista. Putin i Merkelova saglasili su se da će da nastave bilateralne i multilateralne konsultacije u pokušaju “normalizacije” situacije u Ukrajini, navodi Kremlj. Istovremeno, Ukrajina je u nedjelju uveče optužila šefa mornarice Denisa Berezovskog za veleizdaju, nakon što se on stavio u službu Krima, samo dan nakon što je postavljen na mjesto glavnokomandujućeg ukrajinske mornarice. “Tokom blokade ruskih snaga centralnog štaba mornarice u Sevastopolju, Berezovski nije pružio otpor i položio je svoje oružje”, rekla je Viktorija Siumar, zamjenik sekretara ukrajinskog Vijeća sigurnosti. Admiral Serhij Hajduk postavljen je glavnokomandujućeg mornarice. Ruska televizija prikazala je u nedjelju uveče snimak na kome Berezovski polaže zakletvu na vjernost lokalnim vlastima na Krimu. U nedjelju tokom dana ukrajinski premijer Arsenij Jatsnjuk poručio je da se zemlja nalazi “na ivici provalije”, pozvavši ruskog predsjednika Vladimira Putina da povuče vojsku. “Ovo je crveni alarm. Ovo nije prijetnja, ovo je stvarna objava rata mojoj zemlji. Pozivamo predsjednika Putina da povuče svoju vojsku i da se drži svojih međunarodnih obaveza, kako bilateralnih tako i multilateralnih sporazuma koje su potpisale Ukrajina i Rusija”, rekao je Jatsnjuk. Američki državni sekretar John Kerry optužio je Rusiju za “nevjerovatan čin agresije” na Ukrajinu.
Kerry je zaprijetio “veoma ozbiljnim reperkusijama” Sjedinjenih Država i drugih zemalja, uključujući sankcije za ekonomsku izolaciju Rusije. On je najavio mogućnost bojkota junskog sastanka Grupe 8 najrazvijenijenijih zemalja svijeta u Sočiju, te rekao da je razgovarao sa drugim šefovima diplomatija G8 i da su svi kazali da su spremni ići do kraja i izolirati Rusiju.
Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je komentirati „jake“ riječi američkog državnog sekretara Johna Kerrya. „Bez komentara za sada“, kazao je Peskov.
Agencija Interfax prenijela je prethodno izjavu proruskog predsjednika pokrajinskog Parlamenta da će Krim, 30.marta održati referendum o nezavisnosti. Vladimir Konstatinov je precizirao da većina stanovnika koji govore ruski jezik ne želi živjeti pod ukrajinskom vlašću, nakon promjena koje su se desile. Istovremeno, policija je u Moskvi u nedjelju hapsila demonstrante na protestima protiv eventualne ruske vojne intervencije u Ukrajini.