Nedjelja, Septembar 17, 2017
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet
NATO: Rusija bi mogla da ugrozi stabilnost Zapadnog Balkana
17. Septembar. 2017.Izvor vijesti: field_5752f0f7e6d9e

Šef Vojnog komiteta NATO-a, češki general Petr Pavel, rekao je da bi stabilnost i bezbjednost Zapadnog Balkana mogla da bude ugrožena usljed radikalizma, organizovanog kriminala, migracija, ekonomskih problema ili “malignog uticaja iz Rusije”.

“Mi se ne takmičimo s Rusijom za Zapadni Balkan. Mi smo prvenstveno fokusirani na to da Balkan ostane stabilan i bezbjedan”, rekao je Pavel, koji u Tirani prisustvuje godišnjoj konferenciji načelnika generalštabova zemalja članica NATO-a.

General Pavel je rekao i da  rekao da postoji razlog za zabrinutost povodom aktuelne vojne vežbe Rusije i Bjelorusije “Zapad 2017”, jer se ona može posmatrati kao “ozbiljna priprema za veliki rat”.

Pavel je za AP  rekao da Rusi nisu bili transparentni po pitanju činjenica te vojne vježbe, uprkos uvjeravanjima Moskve da “NATO ne smatra neprijateljem” i da “vojna vježba nema NATO kao cilj”.

On je naveo da bi broj vojnika na vježbi “Zapad 2017”, za koji Rusija kaže da je oko 12.700, mogao zapravo da bude izmedju 70.000 i 100.000.

“Sve u svemu, ono što vidimo je ozbiljna priprema za veliki rat. Kada gledamo samo ono što je Rusija predstavila, ne bi trebalo da brinemo. Ali kada pogledamo cijelu sliku, moramo da budemo zabrinuti, jer Rusija nije bila transparentna”, rekao je Pavel.

Pavel je dodao da NATO povećava napore za ponovno uspostavljanje direktne vojne komunikacije s Rusijom kako bi se izbjegle “nenamjeravane posljedice eventualnih incidenata tokom te vježbe”.

U glavnom gradu Albanije Tirani održava se godišnja konferencija načelnika generalštabova zemalja članica NATO, na kojoj se diskutuje o borbi protiv terorizma, situaciji na Zapadnom Balkanu i novoj američkoj strategiji za Afganistan.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision