Doručak je toliko važan da vam može učiniti dan lijepim ili ga potpuno pokvariti. Iako znamo da je to najvažniji obrok u danu, mnogi ljudi mu ne pridaju previše značaja.
Potpuno preskakanje doručka je jedan od najgorih načina na koji možete da započnete dan kada je u pitanju vaše zdravlje. Utvrđeno je da preskakanje ovog jutarnjeg obroka usporava metabolizam, dovodi do povećanja tjelesne težine, negativno utiče na vaš imunološki sistem, pa čak dovodi i do povećanja nivoa stresa.
Neki od najdugovječnijih ljudi na svijetu znaju vrijednost zdravog doručka. Zapravo, mnoge svjetske “Plave zone”, regije širom svijeta s najvećom koncentracijom stogodišnjaka, nikad ne preskaču doručak.
Te regije su Sardinija u Italiji, Ikaria u Grčkoj, Okinava u Japanu, Nikoja u Kostariki i Loma Linda u Kaliforniji.
Od osnivanja koncepta “Plavih zona”, istraživači su otkrili neke zajedničke crte u životnim navikama njihovih žitelja, uključujući njihovu ishranu, kretanje, vrijednosti i duhovne prakse. A kada je u pitanju način na koji poslužuju doručak, stogodišnjaci “Plave zone” pokušavaju da u svoje jutro uklope što je moguće više nutrijenata.
Prema istraživačkom članku objavljenom u American Journal of Lifestyle Medicine, jedna od osnovnih vrijednosti koje dijele stogodišnjaci “Plave zone” je praksa da najveći obrok jedu ujutru, a najmanji obrok poslije podne i uveče.
Ovaj koncept je u suprotnosti sa onim što mnogi prosječni zapadnjaci prirodno praktikuju, a to je da jedu mali doručak kom nedostaju hranjive supstance ili da ga uopšte ne jedu, dok veće obroke čuvaju za ostale obroke u danu, prenosi Index.hr.
Još jedna velika razlika po kojoj se mnogi od ovih stogodišnjaka izdvajaju od ostatka svijeta je ta što jedu zdravu, cjelovitu hranu. Iako mnogi ujutru posežu za pecivom iz pekare, žitelji “Plavih zona” u jutarnjim satima jedu cjelovite žitarice, povrće, voće, unose proteine, vlakana i antioksidanse.