Nekoliko stotina radnika u Tuzli, Sarajevu…. U Bihaću istovremeno protetsi i proslava – U Mostaru nastavljena peticija – Lajčak: „I ja bih protestovao da sam u BiH“
26. Februar. 2014. u 18:14

Oko 500 tuzlanskih radnika traže hitnu reviziju privatizacije, te procesuiranje odgovornih, javlja dopisnik BHRT. Skupština BPK o zahtjevima Plenuma građana.  U Bihaću građanima podijeljena 30 m torta i 1200 bureka. Vlada SBK odbila zahtjeve Plenuma.

Vlada Srednjobosanskog kantona (SBK), je  u “Službenim novinama SBK” odgovorila građanima da  je  smanjenje plata izabranim dužnosnicima za 50 posto  neprihvatljivo, jer je još ranije izvršeno njihovo umanjenje za 30 posto, pa je obračunska osnovica 250 KM, koja je među najnižim u Federaciji BiH (FBiH).

protesti_tuzla_ilustracija-1024x518Odgovore na zahtjeve Plenuma građana potpisao je premijer SBK Tahir Lendo, a što se tiče
smjene Vlade SBK i ukidanja tzv. “bijelog hljeba”, naglašeno je da se sve mora provesti u okviru važećih zakona.

Kako je u odgovorima istaknuto, Vlada SBK podržava reviziju privatizacije, ali je njeno provođenje, uglavnom, na nivou federalne vlasti, dok će zahtjev za ukidanje zdravstvenih markica, koje po osiguraniku koštaju 30 KM godišnje, uskoro biti razmotren.

13:15

U Bihaću danas istovremeno protesti i proslava. Na gradskom trgu je građanima, povodom 754-tog rođenadana podijeljena 30-metarska torta i 1200 bureka, a ispred zgrade Skupštine Unsko-sanskog kantona protestovali  su bivši branioci.

Zajedno sa onima koji su slavili rođendan grada, na trgu se okupila i grupa demonstranata. Današnje proteste organizirao je dio boračkih organizacija, odnosno JOB i Sove Krajine.
„Želimo i ovdje jasno poručiti da ćemo nastaviti sa našim aktivnostima sve dok se ne ispune naši zahtjevi”, rekao je Senad Bajrić, predsjednik „Sova Krajine“

140207protesti_bihacBivši branioci  su protestovali i ispred zgrade Skupštine, tražeći imenovanje novog mandatara Vlade. „Bosansko proljeće“, koje ima 13 zahtjeva, trenutno ne protestuje,  ali podržava sve građane koji se bore za vlastita prava.

12:45

protes 2Nekoliko stotina radnika 21 firme s područja TK danas su mirno protestovali  pred zgradom pravosudnih institucija tražeći hitnu reviziju privatizacije. Mirnom šetnjom uputili su se prema Općini Tuzla gdje su zatražili i ostavku načelnika Jasmina Imamovića.

Radnicima se, nakon što su došli pred zgradu Skupštine TK obratio predsjednik Skupštine Slađan Ilić zamolivši ih za strpljenje, te najavio da će TK do kraja ove edmice imati mandatara Vlade TK.

Radnici su zatražili danas i ostavku predsjednika Saveza samostalnih sindikata Ismeta Bajramovića i najavili osnivanje novog Saveza Sindikata “Solidarnost”.

12:30

Demonstranti u Sarajevu su, kao i prethodnih dana, blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda.

Oko stotinu demonstranata mirno protestuje tražeći smjene vlada, imena milijardera i druge ranije zahtjeve.

Pištaljkama i uzvicima demonstranti podsjećaju na zahtjeve  uzvikujući “ostavke” i “lopovi”.

Skup osigurava nekoliko policajaca.

11:20

Koordinacioni odbor (KO) Plenuma građana i građanki Grada Mostara najavio je da će potpisivanje peticije za uvrštavanje zahtjeva Plenuma na sjednicu Skupštine HNK-a, biti organizovano i u drugim opštinama kantona, javio je dopisnik Agencije ONASA

“Peticiju je do sada potpisalo više od 500 osoba. U našim zahtjevima tražimo ostavku Vlade HNK, ukidanje beneficija političarima, donošenje seta socijalnih zakona i podnošenje izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) o demonstracijama”, rekao je za   glasnogovornik KO Plenuma građana i građanki Grada Mostara Feđa Fajić.

Plenuma građana i građanki Grada Mostara biće održan večeras u 18:00 u Omladinskom kulturnom centru (OKC)’Abrašević’.

10:15
U 10.10 sati počela je sjednica Skupštine BPK Goražde na čijem dnevnom redu će se naći i zahtjevi Plenuma građana Goražda i boračkih udruženja.

Sjednicu ispred zgrade kantonalnih institucija prati nekoliko desetina građana čiji s  predstavnici prisustvuju raspravi.  Članovi Plenuma organizirali su skup u tišini pod motom “Dok vi radite u interesu građana mi ćemo šutiti”.

Među okupljenima je i jedan broj demobilisanih boraca. Kazali su nam da spadaju u najugroženiju kategoriju stanovništva i od vlasti očekuju vraćanje mjesečnih naknada do  njihovog zapošljavanja.

09:00

Oko 500 radnika s područja Tuzlanskog kantona jutros u 9 sati okupilo se pred zgradom pravosudnih institucija u Tuzli.

Radnici traže hitnu reviziju  privatizacije svojih preduzeća ,te zahtijevaju od Tužilaštva  Tuzlanskog kantona da  prijave,koje su podnesene protiv onih koji su sudjelovali u privatizaciji, budu procesuirane.

Radnicima su se pridužili i članovi Plenuma iz Tuzle i Sarajeva.Oni će svoje zahtjeve  iznijeti  rukovodstvu Skupštine Tuzlanskog kantona.
Nakon desetak minuta pred demonstrante je izasao načelnik Jasmin Imamović. Obratio im se riječima da je spreman sve učiniti da Tuzla postane grad dobar za sve njene građane, ali da nema ni snagu ni kompetencije da utiče na rad tužilaštva i suda.

Rekao je i da je sam svjestan kako je uništena tuzlanska industrija. Prilikom obraćanja prekidan je više puta skandiranjem mase “lopovi, lopovi”. Imamović je okupljenima kazao da odaberu grupu od 10 predstavnika i da dođu na razgovor u njegov kabinet, on je spreman na saradnju. Dok se obraćao građanima načelnik je rekao “šta ja mogu učiniti”, a okupljeni su uzvikivali “ostavke”.

laJČAPotpredsjednik slovačke Vlade i ministar  vanjskih i evropskih poslova Miroslav Lajčak izjavio je da nije nimalo iznenađen masovnim protestima u BiH, u kojoj je previše nepravde. “Oni su već vidjeli previše nepravde u ekonomiji i društvu svoje zemlje, kao i nestručnost, odsustvo vladavine prava i visok nivo korupcije. Njihov očaj podgrijavaju trenutna situacija i tmurne perspektive. To ih je natjeralo da izađu na ulice”, kazao je Lajčak, a prenosi B92. “Štaviše, da sam građanin BiH, učestvovao bih u protestima, jer njihovi političari snose ogroman dio odgovornosti za situaciju u kojoj se zemlja nalazi. Pojačavanje pritiska na njih je jedini način da se posvete rješavanju problema”, rekao je bivši visoki predstavnik u Bosni  I Hercegovini Miroslav Lajčak, dodajući da je “odsustvo odlučnosti kod političara uzrokovalo stagnaciju zemlje na svim poljima, uključujući i procese euroatlantskih integracija”. Naglasio je još i da  je “u posljednje vrijeme, Balkan napravio nevjerovatan napredak”, prenosi B92. “Možda su pojedini skeptici time iznenađeni, ali ja to vidim kao još jednu potvrdu da Balkan nesumnjivo pripada evropskoj porodici”, rekao je Lajčak u intervjuu za najnoviji broj časopisa “CorD”, dodajući da je ubrzavanje procesa proširenja krajem 2013. i početkom 2014. najbolji dokaz da EU pozitivno gleda na situaciju na Balkanu. Prema njegovim riječima, “trajna stabilnost više nije samo vizija, već naprotiv, ona je jasno definisan cilj sa ogromnim šansama da bude ostvaren u bliskoj budućnosti”. Za EU je Lajčak rekao da je u prethodnoj deceniji prošla kroz kvalitativne i kvantitativne promjene, kao i da suštinu buduće EU čine monetarna, fiskalna i ekonomska unija, kao i demokratski legitimitet i da te zajedničke vrijednosti, uz dodatak finansijskih garancija u vremenima globalne ekonomske krize, čine danas Uniju “najatraktivnijim civilizacijskim projektom”. “Važno je, također, podvući da je EU uvijek otvorena za prijem novih članica”, kazao je Lajčak.