Nermin Nikšić: Nismo spremni umanjivati prava radnika da bi zadovoljili MMF – Potrebna saradnja i veća fleksibilnost svih aktera i nivoa vlasti
3. Mart. 2014. u 7:51

Nakon što je Željka Cvijanović izjavila da je za Republiku Srpsku (RS) neprihvatljiv Nacrt pisma namjera kada je u pitanju aranžman Bosne i Hergovine s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH u izjavi za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da je situacija u vezi sa definisanjem sadržaja novog pisma namjere ušla u prilično neizvjesnu fazu.
“Nažalost, predstavnici MMF-a insistiraju na nekim stvarima sa kojim se ja lično, ali ni Vlada FBiH ne možemo složiti kada je u pitanju zakon o radu, a sličan stav imaju i kolege iz Vlade RS. Razumijemo potrebu da se radno zakonodavstvo unaprijedi, ali to mora doći kao rezultat zajedničkog rada svih ekonomsko-socijalnih partnera, a prije svega sindikata i poslodavaca” – kazao je Nikšić. On je za NAP dalje naveo da nisu spremni prava radnika umanjivati da bi zadovoljili MMF i nema tog diktata pod kojim će na to pristati. “Nažalost imamo problem i sa nemogučnošću rada Doma naroda Parlamenta BiH, te zato smatramo nedobronamjernim i neprihvatljivim nametanje obaveza koje zbog te činjenice ne mogu biti ispoštovane u kratkom roku “– dodao je Nikšić. Vlada Federacije će svoje ostale obaveze nastojati izvršiti u najkraćem mogućem roku, napominje Nikšić dodajući da misli i da predstavnici Vlade RS trebaju pokazati malo više fleksibilnosti kada su u pitanju zahtjevi koji se odnose na saradnju i razmjenu podataka između entitetskih poreznih uprava. “Aranžman sa MMF-om osigurava finansijsku stabilnost BiH i posljedice njegovog prekidanja mogu biti izuzetno teške, stoga svi koji smo uključeni u ove razgovore moramo pokazati mudrost i liderstvo, pri čemu još jednom želim istaći da bar što se mene tiče, nikakve ucjene ne dolaze u obzir” – dodao je Nikšić. Ipak, premijer FBiH napominje da se nada i vjeruje da se ipak može postići dogovor, zbog čega su spremni da razgovore nastave i u narednoj sedmici. “Očekujem takav odnos i od MMF jer su vlasti u BiH do sada pokazale odgovoran odnos prema izvršavanju preuzetih obaveza” – potcrtao je Nikšić.  Podsjećamo, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je za Republiku Srpsku neprihvatljiv nacrt pisma namjere Međunarodnog monetarnog fonda za nastavak aranžmana sa BiH, prvenstveno zbog insistiranja na što hitnijem donošenju novog zakona o radu.