Netanjahu poslije sastanka s Trampom preispituje izgradnju naselja
16. Februar. 2017. u 3:23

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu rekao je novinarima poslije sastanka s predsjednikom SAD Donaldom Trampom u Bijeloj kući da je voljan da zajedno sa Trampovom admistracijom ispita obustavljanje izgradnje u naseljima na Zapadnoj obali, što je Tramp zatražio od njega.

Međutim, on je naglasio da neće ponovo nametati ograničenja izgradnje u istočnom Jerusalimu, što je činio tokom mandata Trampovog prethodnika Baraka Obame, prenose izraelski mediji.

Netanjahu je rekao da je tokom sastanka Tramp izrazio volju da “dramatično unapredi” odnose Izrael-SAD, dok je Tramp zatražio od njega da se uzdrži od izgradnje naselja.

“Tramp je voljan da unapredi naše veze u svim oblastima. Tako da, ako postoji zahtjev predsjednika da se preispita pitanje izgradnje u naseljima, onda mislim da je u našem nacionalnom interesu da postignemo razumjevanje”, rekao je Netanjahu, dodavši da je dogovoreno da se nastavi razgovor o tome da bi se “postiglo razumjevanje koje se uklapa u želju da se postigne mir i bezbednost”.

Izraelski premijer je, međutim, naglasio da se neće odustati od nedavne odluke o izgradnji 6.000 stanova za jevrejske naseljenike na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu.