Utorak, August 5, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana
Nevrijeme u Banjoj Luci i Mostaru
5. August. 2014.

Mostar je danas poslije podne zahvatilo nevrijeme praćeno obilnom kišom, gradom i grmljavinom zbog čega su se gradske ulice za manje od pola sata “pretvorile” u rijeke.

Nevrijeme je Mostar zahvatilo nešto poslije 14.00 časova, a sat vremena kasnije u cijelom gradu, na području dvije elektrodistributivne mreže “Elektroprivrede BiH” i “Elektroprivrede HZ HB”, nestalo je struje.

Meteoalaram izdao je upozorenje da će cijelo područje BiH zahvatiti jako nevrijeme.

Jako nevrijeme zahvatilo i Banju Luku

Jako nevrijeme koje je danas u popodnevnim satima zahvatilo Banju Luku prouzrokovalo je izlijevanje vode na saobraćajnice i stambene objekte.

Najteže stanje trenutno je na zapadnom tranzitu, u naselju Nova Varoš, odnosno u ulicama Krajiških brigada, Slobodana Jovanovića i Tarasa Ševčenka, gdje je desetak stambenih i poslovnih objekata.

Na zapadnom tranzitu, u Ulici krajiških brigada, saobraćaj je u prekidu.

U Ulici Stevana Bulajića, između naselja Starčevica i Obilićevo, voda se probila u nekoliko pomoćnih i garažnih objekata.

Također, dosta problema voda je izazvala u naseljima Lauš i Borik. Na svim ugroženim lokacijama nalaze se ekipe vatrogasne brigade i komunalnih službi koje rade na ispumpavanju vode.

Ova naselja obišao je gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović, koji je, oko podneva, po dobijenoj informaciji iz Hidrometeorološkog zavoda, naredio da vatrogasna brigada bude u pripravnosti, jer je stiglo upozorenje da bi u Banjoj Luci moglo biti obilnijih padavina tokom dana.

Po njegovim riječima, sve jedinice vatrogasne birgade i raspoloživa tehnika su na terenu kako bi se građanima pomoglo da što prije ispumpaju vodu iz svojih objekata.

Gavranović je istakao da je za samo pola sata u Banjoj Luci palo 47 litara vode po kvadratnom metru.

“Ovo je ogromna količina padavina i kanalizacija to ne može izdržati, tako da se voda izlijeva na saobraćajnice. Takođe, veliki problem nam predstavljaju bujične vode i potoci koji se aktiviraju usljed obilnih kiša”, naveo je Gavranović.

Banjalučki gradonačelnik je sazvao sjednicu Gradskog štaba za vanredne situacije, koja je održana u Gradskoj upravi u 15.00 sati, a zbog toga što su meteorolozi najavili mogućnost obilnih padavina i u večernjim satima, kao i tokom sutrašnjeg dana.

Na sjednici je donesen zaključak da sve nadležne komunalne službe i dio jedinica civilne zaštite budu u pripravnosti.

Olujna kiša na području Zenice

Olujna kiša praćena gradom zahvatila je danas popodne šire područje Zenice i donijela nove probleme u saobraćaju na gradskom i prigradskom području.

Na gradskom području Zenice više od sat vremena je padala snažna kiša povremeno praćena slabijim ledom i vjerom. Velike količine vode nisu mogle biti prihvaćene u oborinsku kanalizaciju pa se voda jedno vrijeme zadržavala na ulicama, ometajući saobraćaj.

Zadržavanje vode na ulicama posebno je stavaralo probleme vozačima na podvožnjacima u Blatuši i kod kasarne, ta na dijelu bulevara. Nakon olujnog nevremena situacija se malo stabilizirala, ali i dalje pada jaka kiša.

Neki od objekata su zbog velike količine vode bili i poplavljeni, jer su velike količine vode začepile sistem za odvođenje, ali su građani brzo reagovali i sanirali štete.

Jaka kiša uslovila je da se na području Bistričaka pokrene novo veliko klizište koje je prekinulo lokalnu komunikaciju Nemila-Šerići.

Velika količina vode, zemlje i kamenja obrušila se na asfaltnu cestu i potpuno je zatrpala glavnu saobraćajnu cestu za sela Šerići, Kolići, Vukorići, Bistrica, Smajići, Žičara i Bistričak.

Kantonalna direkcija civilne zaštite odmah je pokrenula teške građevinske mašine na ovaj lokalitet i krenula sa uklanjanjem klizišta, ali će prema prvim prognozama stručnih osoba saobraćaj na ovom dijelu biti u funkciji tek u četvrtak, jer se radi o velikom klizištu.

U Bosanskoj Kostajnici poplavljene kuće, vrtić, biblioteka, bioskop

U Bosanskoj Kostajnici danas je došlo do nove bujične poplave, pa se ta općina u samo deset dana našla drugi put pod vodom.

Usljed velikog nevremena izlile su se riječica Tavija i Bubnjarica, te iza sebe ostavile pravu pustoš.

Prolom oblaka i ogromna količina vode za manje od pola sata napunili su korito ovih riječica, a u narednih nekoliko minuta izlile su se i napunile sve gradske ulice vodom, dubine  gotovo jedan metar.

Poplavljeni su vrtić, biblioteka, gradski bisokop i objekti više desetina mještana.

Načelnik općine Drago Bundalo je rekao za Radio RS-a da je centrom grada tekla bukvalno rijeka, te nosila drveće, kante, a da je sve podsjećalo na haos.

On je potvrdio da su se na njegov poziv za pomoć odazvali iz Prijedora, Bosanskog Novog, Kozarske Dubice, kako bi njihove ekipe učestvovale u ispumpavanju vode iz poplavljenih područja.

 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision