Banane su bogate kalijem, vlaknima i vitaminima C i B6, no ovo ukusno voće nudi puno više od toga. Postoje zelene, žute i jako zrele, smeđe, točkaste banane, a svaki je tip poseban. Banane su bogate kalijem, vlaknima i vitaminima C i B6, no ovo ukusno voće nudi puno više od toga.
One su odličan izvor otpornog škroba koji se nalazi u hrani bogatoj ugljikohidratima, a odličan je jer ga organizam sporo probavlja pa smo duže siti. No zelenija banana ima više otpornog škroba i manje šećera u odnosu na zrelu bananu. A to je samo jedna činjenica koja čini razliku između nezrelih i jako zrelih banana.
Nezrele, zelene pa i tvrde žute banane bogate su probiotičkim bakterijama koje odlično djeluju na zdravlje debelog crijeva, kod oporavka nakon proljeva i reguliranja želučane kiseline, a odlične su i za regulaciju šećera u krvi.No žute banane bogatije su antioksidansima, imaju više vitamina B6 i više kalija od tvrdih banana. To znači da su bolji saveznik u borbi protiv bolesti, a dobra strana više količine kalija je ta da bolje regulira krvni tlak. Što više kalija jedemo, više natrija izlazi iz tijela. Zato je smeđa banana prirodni diuretik jer potiče bubrege da izlučuju višak natrija koji tijelo zadržava.
I na kraju, važno je spomenuti da su mekane i smeđe banane slađe, a sadržavaju i više triptofana koji doprinosi smanjivanju stresa i anksioznosti. One su također bogatije hranjivim sastojcima koje jačaju zdravlje kostiju i mišića.