Nikšić i Cvijanović: Pregovori s MMF-om nisu završeni – Nema saglasnosti o usvajanju novog zakona o radu – Cvijanovićeva sa Danijelsonom
13. Mart. 2014. u 11:00

Dan nakon što je ministar finansija Republike Srpske Zoran Tegeltija rekao da stendbaj aranžman Bosne i Hercegovine sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) neće biti nastavljen, entitetski premijeri Željka Cvijanović i Nermin Nikšić šalju drugačije poruke. Dok Nikšić kaže da smo danas bliže aranžmanu nego jučer, Cvijanović potvrđuje da na ove pregovore nije stavljena tačka. U daljim pregovorima sa MMF-om vidjet će se, poručili su Nikšić i Cvijanović, koliko je ova finansijska institucija u stanju da prihvati realnost u Bosni i Hercegovini, podsjećajući na turbulentnu političku situaciju i izbornu godinu. Sa svoje strane učinit će dodatne napore, a prvi je deblokada Doma naroda.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovaće danas u Sarajevu sastanku sa generalnim direktorom Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije Kristijanom Danijelsonom. Premijerka je juče rekla da na aranžman sa MMF-om nije stavljena tačka, ali da će se u daljnjim razgovorima vidjeti koliko je ta finansijska institucija u stanju da prihvati realnost. Prema njenim riječima, Vlada ne može da preuzima obaveze za koje unaprijed zna da ne mogu biti sprovedene, kao što je usvajanje novog Zakona o radu.

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske nije danas u Banjaluci postigao saglasnost o načinima i rokovima za izradu i upućivanje u proceduru usvajanja nacrta zakona o radu. Predsjednik ESS-a Ranka Mišić ponovila je da Savez sindikata Srpske neće prihvatiti donošenje novog zakona o radu.  “Nikakav problem nije da se na dnevni red ESS-a uvrsti tačka koja se odnosi na novi zakon o radu. Mi smo danas prihvatili da to bude na dnevnom redu, ali je Sindikat protiv bilo kakvog donošenja novog zakona o radu u ovoj godini”, rekla je novinarima Mišićeva u pauzi sjednice ESS-a. Prema njenim riječima, Sidnikat traži od socijalnih partnera da se ozbiljno analizira primjena postojećeg Zakona o radu. “Želimo da se utvrdi – ko, kako i zbog čega duguje više od 1,5 milijardi KM bruto nesiplaćenih plata radnicima u realnom sektoru u Srpskoj. Kako doći do toga da ti radnici dobiju plate i ko će odgovarati za zavlačanje ruke u radnički džep?”, upitala je Mišićeva.  Ona je ocijenila da je veoma značajno pitanje tripartitnog socijalnog dijaloga u Srpskoj koji je u ovom trenutku u lošoj fazi. “Već nekoliko godina se u Srpskoj ne vodi tripartitni socijalni dijalog, ali se nadam da će Unija udruženja poslodavaca i Vlada Srpske dati doprinos kako bi se poboljšao socijalni dijalog na dobrobit svih radnika”, dodala je Mišićeva i napomenula da Savez sindikata nikada nije bio kočničar u Srpskoj. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić kaže da će novi zakon o radu biti tema razmatranja u okviru tijela Vlade, koja moraju da brinu o tome da li je određena oblast uređena ili nije. “Ako je parlament Srpske utvrdio razmatranje novog zakona o radu kao plansku aktivnost, onda se stavovi najviše zakonodavne institucije moraju poštovati. Priča o novom zakonu o radu nije zaključena u ovoj godini, a kakav će ishod biti to ćemo da vidimo”, rekao je Đokić.  On je istakao da postojeći Zakon o radu nije usklađen sa Zakonom o penzijskom i invalidskom osiguranju, te da postoji sve više zahtjeva radnika koji su zbog toga oštećeni.