Ništa od Linićeva odlaska iz Milanovićevog tima – „Znam se nositi s problemima“ – Za krpanje budžeta Linić uzima i od fakulteta
24. Februar. 2014. u 4:40

Zagreb – Iako pregovori o budžetu na državnom nivou još traju – gostujući u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog, hjrvatski ministar financija Slavko Linić potvrdio je da fakulteti ostaju bez dijela svojih prihoda – procijenjenih na milijardu i 600 milijuna kuna.
Jedan dio da, prema tome u ovom trenutku nam je želja da sa prihodima umanjimo negativan efekt, jer svako smanjivanje rashodovne strane je opet negativan efekt na gospodarski rast. I to je nešto što, moram reć u ovom trenutku, kad imate razumijevanje i kod Komisije, i kod MMF-a, i to je razlog da moramo posegnuti za povlačenjem dijela dividendi iz trgovačkih društava, ali i odstupiti od toga da su dosada – pravo na vlastite prigode, da ih ne unesu u proračun, imale – samo ustanove u obrazovanju, zaključio je Linić. Na predstavljanju novog programa mobilnosti EU Erasmus +, ministar obrazovanja Željko Jovanović ne vidi ništa sporno u Linićevoj najavi. Tvrdi – nema otimanja prihoda fakultetima.

milanovic_linic_pixsell_mainIako su mediji opširno i tendenciozno proteklih dana u hrvatskoj najavljivali odlazak ministra finansija Hrvatske zbog neslaganja s premijerom Milanovićem, Linić to demantira. Hrvatski ministar financija Slavko Linić izjavio je u intervjuu zagrebačkom Večernjem listu kako se nije prihvatio toga posla da bi otišao na pola mandata, nego da ga uradi do kraja. Posljednjih su dana hrvatski mediji u više navrata pisali o nesuglasicama ministra Linića i premijera Zorana Milanovića te o mogućem Linićevom odlasku iz Vlade. “Znam se nositi s problemima i nema razloga da sam odem. Vjerujem da je to jasna poruka. Kao čelni čovjek Ministarstva financija, obavljam svoje poslove najnormalnije i u tom dijelu dobivam potporu premijera i ostalih članova Vlade”, rekao je Linić te dodao kako postoje kolege u Vladi koje imaju drugačiji pristup nekim pitanjima. “Svaki ministar ima svoj stil i način rada. Meni je, prije svega, bitan rezultat Vlade i stranke, nekima je, možda, važna osobna ambicija, ali ne razmišljam o tim kategorijama. Fokusiran sam na posao i program Socijaldemokratske partije. Šum u komunikaciji nije poželjan, ali očito donekle postoji”, odgovorio je na pitanja o nesuglasicama između njega i premijera te SDP-a nakon “slučaja Šegon”, odnosno smjene pomoćnika ministra financija i najave ukidanja predstečajnih nagodbi.

Predstečajne nagodbe

Na pitanje jesu li predstečajne nagodbe postigle cilj, ustvrdio je kako su one “alat koji mora opstati sve dok imamo privredu koja je prezadužena”. “S obzirom na stalne pritiske pravne struke, ocijenili smo da sudovi trebaju imati ne samo kraj postupka već i početak”, rekao je govoreći o izmjenama Zakona o predstečajnim nagodbama. Na upit je li u fazi prijave tražbina zona rizika od “varanja”, Linić je odgovorio negativno. “Ne, i ne mislim da je pravna struka upravu, jer su i dosad zaštite bile kao na sudu. Tražbine ne prijavljuje dužnik. On je u elaboratu dužan navesti tražbine da bi se moglo utvrditi postoje li elementi nelikvidnost i insolventnosti, ali svaki vjerovnik prijavljuje svoja potraživanja. I svaki, ako mu se odbiju tražbine, ima pravo zaštite, za početak upravnim postupkom. I nakon izmjena Zakona rokovi će bit kratki”, kazao je Linić.