Petak, Juli 25, 2014
Unsko-sanski kanton 2° C Mostly Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijesti
Nove baze NATO-a u Istočnoj Europi…
25. Juli. 2014.

NATO namjerava da u Poljskoj napravi veliku bazu iz koje bi hiljade vojnika moglo da krene u “brzu akciju” protiv ruskih trupa – navodi britanski “Tajms”, dok u Moskvi ovu najavu tumače kao “pripremu za blickrig na Rusiju”.

Komanda Sjevernoatlantskog saveza zalaže se za znatno jačanje baze u Poljskoj novim oružjem, municijom i svom drugom potrebnom opremom, koja bi bila dovoljna u potencijalnoj direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom.

General Filip Bridlav, koji je zagovornik ove ideje, predstaviće plan članicama NATO-a tokom samita u Velsu u septembru.

NATO razmatra nekoliko potencijalnih lokacija, ali se ističe da je baza u Šćećinu, na poljsko – njemačkoj granici, glavni kandidat.

“Radilo bi se o funkcionalnom centru iz kojeg bi snage mogle brzo reagirati prema potrebi”, prenosi britanski list.

Vojni stručnjaci podsjećaju da Bridlav od početka ukrajinske krize zagovara veću NATO prisutnost u Evropi, naročito na istoku.

NATO već ima ojačane snage na prostoru Baltika i Crnog mora, a u NATO članice na istoku Evrope prebačeni su dodatni vojni avioni. Kao razlog navodi se “strah istočnih članica Alijanse od potencijalne ruske agresije”.

Ruski mediji sa druge strane prenose de će ruski generali ovakvo gomilanje snaga u Poljskoj protumačiti kao jasnu pripremu za brzi napad na Rusiju. Poljska je ključni američki saveznik na prostoru Istočne Evrope, a premijer Donald Tusk tražio je znatno veću NATO vojnu prisutnost u zemlji. S druge strane, NATO članice Češka i Slovačka ne žele trupe Alijanse na svojoj teritoriji.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision