Petak, August 1, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Nove kaznene ekonomske mjere protiv Moskve – Sankcije za pet ruskih banaka – Nemačka vlada demantovala pisanje o “dilu” Merkel-Putin
1. August. 2014.

Evropska unija uvela je sankcije protiv pet ruskih banaka u većinskom državnom vlasništvu, među kojima je i najveća – Sberbank. Novim sankcijama su, pored Sberbank, obuhvaćene i VTB, Gazprom bank, Vnesheconombank (VEB) i Ruska poljoprivredna banka, i njima će, prema odluci EU, biti zabranjeno da prikupljaju kapital na evropskim berzama. Sankcije će stupiti na snagu danas i važiće narednih godinu, a kako je saopćeno iz Brisela, ova odluka bi mogla biti revidirana poslije tri mjeseca. EU zvanično usvojila ekonomske sankcije protiv Rusije

Iz EU su poručili da su od ovih kaznenih mjera izuzete evropske podružnice ruskih banaka.

Navedene sankcije predstavljauju dio najnovijih kaznenih ekonomskih mjera koje su Evropa i SAD preduzele protiv Moskve zbog ukrajinske krize. Sberbank je najveća banka u Rusiji i u Istočnoj Evropi i treća najveća banka u čitavoj Evropi. Samo u Rusiji, ova banka ima preko 106.000.000 klijenata, dok preko 11.000.000 ljudi koristi usluge ove banke u inostranstvu.

Indipendent: Tajni plan Merkel i Putina – gas za Krim?

NJemačka kancelarka Angela Merkel i ruski predsjednik Vladimir Putin kuju tajni plan kako bi se mirnim putem okončala međunarodna kriza u Ukrajini, piše britanski list “Indipendent”.

– Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krim u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdijevanje ruskim gasom. Osnovni cilj tajnog mirovnog plana je, kako tvrdi list, stabilizacija ukrajinske granice i obezbjeđivanje snažnih ekonomskih podsticaja finansijski osiromašenoj Ukrajini, naročito putem novog energetskog sporazuma koji bi osigurao snabdijevanje gasom Ukrajine i Evrope. Kontroverzni plan predviđa najprije da međunarodna zajednica prizna nezavisnost Krima i njegovo pripajanje Rusiji, što bi neke članice Ujedinjenih nacija teško da prihvatile. Izvori bliski tajnim pregovorima kancelarke i ruskog predsjednika, navode da bi u slučaju postignutog dogovora, Rusija morala odmah da povuče svoju finansijsku i vojnu pomoć proruskim snagama na istoku Ukrajine. Istovremeno, Ukrajina bi morala da odustane od članstva u savezu NATO. Rusija bi zauzvrat prestala da blokira ili da se miješa u nove trgovinske odnose između Ukrajine i Evropske unije. Portparol britanskog ministarstva spoljnih poslova rekao je da nema saznanja da se vode bilo kakvi pregovori i dodao da je malo vjerovatno da bi SAD ili Britanija pristali da priznaju Krim u sastavu Rusije. U njemačkoj ambasadi u Londonu, takođe niko nije želio da komentariše ove navode, dodaje britanski list.

Nemačka vlada demantovala pisanje o “dilu” Merkel-Putin

– Nemačka vlada demantovala je danas pisanje britanskog “Indipendenta” o tajnom planu kancelara Angele Merkel i ruskog predsjednika Vladimira Putina za okončanje ukrajinske krize, prema kome bi Evropa priznala Krim u sastavu Rusije, za sigurno snabdjevanje ruskim gasom. “Taj izvještaj je neosnovan”, rekla je tabolidu “Bild” danas zamjenik portparola njemačke vlade Kristijana Virc, demantujući tako saznanja britanskog lista, a i u krugovima nemačke diplomatije kaže se, prenosi ovaj tabliod, da se o tom planu ništa ne zna. Nemačka štampa piše da nije jasno ko je takve informacije dostavio “Indipendentu” i da nemačke sigurnosne snage ne isključuju mogućnost da bi američki izvori mogli biti izvori te informacije.

Istovremeno se, međutim, ukazuje da “Indipendent” pripada ruskom oligarhu Aleksandru Lebedevu koji je, “do duše, kritičar Kremlja, ali ipak puno poslova pravi sa Putinovim aparatom moći”.

Šef ukrajinske diplomatije Pavle Klimkin je za “Bild” danas izjavio da bi taj plan, i ukoliko bi postojao, ne bi mogao da funkcioniše. “Krim jeste i ostaje ukrajinski i s tim se ne može trgovati”, rekao je šef diplomatije.

Prema navodnom dogovoru, Evropa bi za priznanje Krima u sastavu Rusije, dobila sigurno snabdevanje ruskim gasom.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision