Novi kompromitirajući snimak Erdogana i njegovog sina
27. Februar. 2014. u 8:02

Drugi kompromitirajući zvučni snimak navodnog razgovora turskog predsjednika Erdogana sa sinom postavila je na YouTubeu osoba pod pseudonimom Haramzadeler.

Na snimku navodni Erdogan traži od svog sina Bilala da ne prihvati ponuđenu sumu novca u nekom poslu, već da sačeka da druga strana ponudi više, kao što je obećala, prenosi Reuters.

-Ostali donose. Što ne može i on da donese? Šta oni misle, šta je posao?… Ali ne brini, past će oni nama u krilo – kaže navodni Erdogan sa snimka.

Prethodno se, u ponedeljak, pojavio audio snimak još jednog razgovora, u kojem Erdogan nalaže sinu da iz jedne kuće skloni znatnu količinu gotovine.

Taj razgovor se navodno dogodio 17. decembra prošle godine, kada su u policiju privedena tri sina članova turske vlade pod optužbom za korupciju i podmićivanje.

Iz Erdoganove kancelarije potom je izdato saopćenje da je snimak lažan, da predstavlja “nemoralnu montažu” i da će protiv počinilaca biti pokrenut sudski postupak.

Erdogan tvrdi da istrage o korupciji protiv ljudi iz njegovog okruženja predstavljaju zavjeru protiv vlade uoči lokalnih izbora u martu i predsjedničkih u aprilu.

-Provjerit ćemo da li su snimci lažni ili ne, a zasad se ne planira nikakvo saopćenje – izjavio je danas povodom navedenih snimaka neimenovani visoki zvaničnik turske vlade, prenosi B92.