Srijeda, Juli 9, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijest dana
Nuland stiže u Dubrovnik na konferenciju o ulasku zapadnog Balkana u EU
9. Juli. 2014.

Pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland dolazi sutra u Dubrovnik na 9. forum o integraciji zapadnog Balkana u Evropsku uniju „Croatia Forum“, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

To će biti prva posjeta ove visoke američke zvaničnice ovom regionu, a nakon što je preuzela dužnost prošle godine. No, kako saznajemo, ovaj put nije planirana njena posjeta Bosni i Hercegovini.

Nuland će imati priliku da se sretne sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom koji će zajedno sa šefovima diplomatija iz EU i regiona učestvovati u tradicionalnom okupljanju u Dubrovniku.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova najavilo je dolazak velikog broja ministara iz više od 14 zemalja, te komesara sa proširenje EU Štefana Filea.

Ovogodišnji Croatia Forum „EU integracija Zapadnog Balkana: trenutna situacija“ održat će se, tradicionalno, u Dubrovniku od 10. do 12. srpnja 2014. Rasprava će se fokusirati na proces europske integracije regije Zapadnog Balkana

– Nakon više od desetljeća od početka posljednjeg vala proširenja EU, zemlje regije su u različitim fazama EU integracije, od zemalja članica do potencijalnih kandidatkinja. Iako su putevi različiti, ovise o formalnom status, brzini, pripremljenosti i posvećenosti, cilj je isti za sve zemlje – članstvo u EU – navode iz MVP Hrvatske.

Ove godine na Croatia Forumu bit će raspravljano o aktualnoj situaciji, ali i budućim potezima, posebno o mogućim alternativnim pristupima proširenju, prenosi NAP.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision