Petak, August 8, 2014
Unsko-sanski kanton 3° C Cloudy
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region, Vijesti
NZZ: Izvještaj Vilijamsona pokazao nemoć EU i UN
8. August. 2014.

Izvještaj Glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima EU Klinta Vilijamsona o zločinima OVK jasno pokazuje da je međunarodna zajednica na Kosovu višestruko zakazala piše ciriški list “Noje cirher cajtung”.

Ono što je izvještaj šefa tima Euleksa za istraživanje ratnih zločina posredno pokazao, zapravo je pravi skandal – skoro potpuni neuspjeh međunarodnih predstavnika, Kfora, policije i međunarodnog pravosuđa da spreče te zločine ili da ih procesuiraju, piše list.

U tekstu se navodi da postoje dva glavna razloga za neuspjeh međunarodne zajednice.

Prvi su teškoće stranih policajaca i sudija da u jednom stranom okruženju, bez znanja jezika i tokom kratkog boravka rade efektno i drugi, kako se ocjenjuje, zaziranje ljudi iz EU i UN misije da snažnije “pritisnu” bivše gerilce, koji su u međuvremenu postali moćni.

Oni su se, ocjenjuje švajcarski list, plašili nemira i ustanaka i tražili podršku “jakih ljudi”. Tako je nastala interesna zajednica, a “dil” je glasio – ja te neću tužiti, a ti ćeš zato da se pobrineš za mir u mom protektoratu”.

List piše da Vilijamsonov izveštaj ne iznenađuje nikoga ko poznaje posljeratne kosovske odnose.

“Ne čudi što su trupe, poput OVK, pod komandom malih vladara rata brutalizovane preko gerilskog rata sa srpskim trupama, koje se nisu ustručavala masakra nad civilima, činile zločine”, piše list, navodeći da je, “takođe jasno i da je vođstvo OVK pri tom imalo interes da stvori etnički čisto Kosovo”.

Međutim, cijenu zbog zakazivanja međunarodnih institucija bi mogle da plate ne samo žrtve i njihove porodice, već možda još skuplje kosovsko društvo, ukazuje švajcarski dnevnik.

“Nekadašnji mali ratni vladari sada su političari. Oni su, doduše, skinuli uniforme, ali ne bezuslovno i loše manire”, piše NZZ, navodeći da je stvoren sistem u kome politički patroni crpe sredstva iz državnih institucija i tako obezbjeđuju svoju klijentelu.

ZADNJE VIJESTI IZ Region Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision