Krim traži pomoć od Rusije, Putin razmatra, Obama upozorava
1. Mart. 2014. u 7:59

Novoizabrani premijer Krima tražio od predsjednika Rusije da pomogne u uspostavljanju “reda i mira” na tom crnomorskom poluostrvu. Putin će razmotriti zahtjev, dok je Obama upozorio Rusiju na posljedice intervencije u Ukrajini.

10.31 – Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk pozvao je Rusiju da povuče vojsku i obustavi sva vojna kretanja na Krimu.

9.26 – Obama je istakao da je veoma zabrinut zbog izvještaja o kretanjima ruske vojske na teritoriji Ukrajine i upozorio zvaničnu Moskvu na posledice eventualnog kršenja suvereniteta Ukrajine. On je priznao da Rusija ima interese i kulturološke i ekonomske veze sa Ukrajinom, i vojnu bazu na Krimu, ali je istakao: “Bilo kakvo kršenje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine bi bilo duboko destabilizujuće”.

9.18 – Do 17.00 sati zatvoren najveći aerodrom na Krimu.

9.16 – SAD zatražile posredničku misiju za Krim.

9.07 – Krim traži od Rusije da pomogne u stabilizaciji, Putin će razmotriti zahtjev.

KIJEV – Novoizabrani premijer Krima, na jugu Ukrajine, tražio je danas od predsjednika Rusije Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju “reda i mira” na tom crnomorskom poluostrvu koje je u jeku spora sa novim vlastima u Kijevu, a Rusija je odgovorila da će razmotriti ovaj zahtjev.

“Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i bezbednost građanja, tražim od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne u uspostavljanju reda i mira na teritoriji Krima”, izjavio je Sergej Aksionov u obraćanju čije su delove objavili lokalni mediji, a ruska državna televizija emitovala u cjelini.

Krimski poslanici su izabrali Aksionova za premijera Krima, što nisu odobrile nove vlasti u Kijevu uspotavljenje poslije svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča. On nije precizirao kakvu vrstu pomoći očekuje od Putina i Rusije.

Kancelarija ruskog predsjednika je odgovorila na apel Aksionova za pomoć saopštenjem da će Rusija razmotriti ovaj zahtjev, javlja Itar-Tas s.

Aksionov je, takođe, rekao da su sve snage bezbjednosti na Krimu, koji ima status autonomne republike u okviru Ukrajine, sada podređene njemu, prenosi AFP.
“Kao premijer Krima donio sam odluku da jedinice snaga bezbjednosti ministarstva unutrašnjih poslova, službe bezbednosti, vojska, mornarica, poreska služba i graničari budu direktno podređeni meni. Naložio sam svim komandantima da ispunjavaju moje naredbe. Sve one koji se ne slažu molim da napuste službu”, dodao je on.