Nedjelja, Juli 27, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Obilježavanje 27. jula – Dan ustanka naroda i narodnosti BiH protiv fašizma – Đokić: Јako značajno očuvati sjećanje na antifašističku borbu
27. Juli. 2014.

Jedan od najznačajnijih datuma u bosanskohercegovačkoj historiji jeste 27. juli. Tog dana 1941. godine su ovdašnji narodi započeli oružanu borbu protiv okupatora i državnih izdajnika tokom Drugog svjetskog rata.

Polaganjem vijenaca na više spomen mjesta u Bosni i Hercegovini delegacije Saveza udruženja boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata obilježavaju 27. juli, Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Među prvima su na Spomen partizanskom groblju u Brčkom vijence i cvijeće položili predstavnici brčanskog SUBNOAR-a i Društva Josip Broz Tito, te srodnih udruženja iz naše i zemalja okruženja, predstavnici, izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta.

Centralna manifestacija obilježavanja 27. jula i ove će godine biti u Drvaru, mjestu iz kojeg je na ovaj dan prije 73 godine počeo ustanak protiv fašizma i okupatora u Bosni i Hercegovini.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je jako značajno da narod na prostoru R. Srpske očuva tradiciju i sjećanje na antifašističku borbu, te 27. juli – Dan ustanka u Drugom svjetskom ratu, kao jedan od najvažnijih datum iz te borbe.

On je naglasio da se obilježavanjem Dana ustanka potvrđuje opredijeljenost ka antifašističkoj borbi u kojoj je srpski narod dao najviše boraca i žrtava. “Narod na ovim prostorima nikada nije trpio tiraniju, uvijek je imao težnju da bude slobodan, da bude ravnopravan i to je bezbroj puta u svojoj istoriji i potvrđivao. Tako se to desilo i 1941. godine, a mladim generacijama moramo prenositi ono što su vrijednosti narodno-oslobodilačkog pokreta”, rekao je Đokić novinarima na Banj Brdu u Banjaluci, na obilježavanju Dana ustanka naroda u BiH protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

Predsjednik SUBNOR-a Republike Srpske Blagoja Gajić podsjetio je da je narodnooslobodilačka borba trajala četiri godine, te da je u njoj poginulo više od 400.000 boraca na prostoru bivše Јugoslavije.

“Plamen dijela te borbe sinuo je sa ovog mjesta koje danas zovemo Banj Brdo. Na poziv tadašnje Komunističke partije Јugoslavije narod se masovno odazvao toj borbi”, podsjetio je Gajić.

On je naglasio da su se danas, u čast narodnooslobodilačke borbe na Banj Brdu, okupili bivši borci, potomci boraca i poštovaoci antifašistitčkog pokreta iz svih krajiških opština, kao i gosti iz bivših jugoslovenskih republika.

Okupljenima na obilježavanju Dana ustanka na Banj Brdu obratio se i predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Banjaluka Rade DŽajić, koji je rekao da je Banjaluka dala više od 3.000 boraca u antifašističkoj borbi i 27 narodnih heroja, te da time može biti ponosna.

Vijence su položile i delegacije SUBNOR-a Beograda, Podgorice, Prijedora, mjesnih odbora u Banjaluci, Boračke organizacije Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka Oružanih snaga BiH, društva “Јosip Broz Tito” i drugih organizacija.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision