Nedjelja, August 3, 2014
Unsko-sanski kanton 1° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Bosna i Hercegovina, Vijesti
Obilježena 21. godišnjica stradanja Bošnjaka Bugojna
3. August. 2014.

U organizaciji Udruženja građana “Porodice stradalih Vrbanja 1993“, danas je u Bugojnu upriličen pohod “Put spasa-Vrbanja 2014“.

Pohod je organiziran u saradnji s Planinarskim društvom “Koprivnica“ i uz podršku Medžlisa Islamske zajednice Bugojno. Nakon okupljanja ispred džamije “Šehidija“ u Vrbanji, učesnici pohoda krenuli su “putem spasa“ kojim se iz Vrbanje, u vrijeme napada jedinica HVO na ovo naselje u julu 1993, spasio veliki broj mještana, izbjegavši tako sudbinu ubijenih komšija.

– U Vrbanji se desio zločin, i to je jedina istina na koju svake godine iznova podsjećamo. Put preko Velića staja, Dubovika i Podova za mnoge je bio “put spasa“, jer su izbjegli sudbinu svojih nevino stradalih komšija, rođaka i prijatelja – kazao je Mirsad Teskeredžić, predsjednik Udruženja “Porodice stradalih Vrbanja 1993“.

I ovom prilikom, izraženo je nezadovoljstvo sporim procesuiranjem nalogodavaca i izvršilaca zločina u Vrbanji za koji je, unatoč velikom broju dostavljenih dokaza, dosad osuđen jedan pripadnik HVO-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision