Ponedjeljak, August 4, 2014
Unsko-sanski kanton 0° C Rain And Snow
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Svijet, Vijest dana, Vijesti
Obilježeno 100 godina od početka Prvog svjetskog rata – “Milioni stradalih i raspad imperija”
4. August. 2014.

Svjetski lideri obilježili su danas 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i odali počast žrtvama, ukazujući na važnost pomirenja i obnove poslije velikih sukoba.

Centralna evropska komemoracija održana je u belgijskom Liježu, gdje je 50 svjetskih državnika i uglednih gostiju obilježilo invaziju na ovu zemlju.

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio da je Belgija pružila “čvrst otpor” kada je bila napadnuta na početku u Prvog svjetskog rata i dodao da su “smrtonosni dani” nastupili kada su se u borbe uključili francuski i britanski vojnici.

Oland je podsjetio na velike žrtve, ali i na prijateljstvo bivših neprijatelja i obnovu Evrope poslije Drugog svjetskog rata, s napomenom da ta lekcija i danas važi za sve.

“Bili smo neprijatelji mnogo puta u posljednjem vijeku, a danas smo prijatelji i saveznici. Odajemo počast onima koji su dali živote za našu slobodu. Pamtićemo ih”, rekao je u obraćanju evropskim liderima britanski princ Vilijam.

Ceremonija u Liježu održana je uz veoma jake mjere obezbjeđenja, prenio je AFP.

U Britaniji je 100 godina od početka Prvog svjetskog rata obilježeno službom u centralnoj katedrali u Glazgovu, uz prisustvo princa Čarlsa, premijera Dejvida Kamerona, prvog ministra Aleksa Salmonda i još 1.400 ljudi. Kameron je rekao da je početak Prvog svjetskog rata bio veliki dan u britanskoj historiji i da taj događaj zaslužuje da bude prikladno obilježen, pošto je skoro svaka britanska porodica i zajednica podnijela žrtve u tom sukobu. U pacifičkom regionu, premijeri Australije i Novog Zelanda Toni Abot i Džon Kej odali su počast desetinama hiljada vojnika iz svojih zemalja koji su poginuli daleko od kuće. Njemačka je izvršila invaziju na neutralnu Belgiju 4. augusta 1914. godine u okviru plana o napadu na Francusku. Do večeri je i Britanija bila u ratu.

Očekivalo se da rat neće trajati dugo, a borbe su, umjesto toga, potrajale četiri godine. Za to vrijeme Evropa je prošla kroz velike teškoće i patnje. Poginulo je 10 miliona vojnika, 20 miliona je ranjeno, a nastradali su i milioni civila dok su rušeni gradovi i propadale čitave imperije.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision