Obradović: Hrvatska tužba je cinična, Srbi su trpjeli genocid
10. Mart. 2014. u 11:14

HAG – Šef Srpskog pravnog tima Saša Obradović ocjenio je u Međunarodnom sudu pravde da od samog početka spora hrvatska tužba protiv Srbije podneta sudu u vreme NATO bombardovanja izgleda cinično, jer su Srbi žrtve genocida u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko je nestručni i pristrasni svedok, smatra Obradović.
Obraćajući se sudijama najvišeg suda Ujedinjenih nacija na engleskom jeziku Obradović je istakao da su Srbi žrtve genocida, iako je i dosta Hrvata propatilo tokom konflikta u Hrvatskoj. “Nema sumnje da je mnogo i Hrvata propatilo u tom sukobu i ovaj slučaj je prilika za sve nas da se podsjetimo i na njihovu tragediju. Međutim, rat u Hrvatskoj izazvao je teške patnje Srbima koji su suočavajući se sa separatističkim idejama tadašnjeg državnog vrha Hrvatske odlučili da osnuju sopstveni nacionalni entitet poznat kao Republika Srpska Krajina”, rekao je Obradović.
Takođe je u ime Vlade i naroda u Republici Srbiji kako prensoe mediji izrazio iskreno žaljenje za sve žrtve rata i zločina počinjenih tokom oružanog sukoba u Hrvatskoj. “Svaka žrtva zaslužuje poštovanje i sjećanje”, poručio je Obradović na početku uvodnog govora na usmenoj raspravi pred MSP-om.
“Posmatrano sa istorijske tačke gledišta hrvatska tužba izgleda veoma neiskreno i čak cinično”, rekao je Obradović.