Obustavljena istraga o CG Telekomu
1. Mart. 2014. u 12:17

Američka komisija za hartije od vrijednosti (SEC) obustavila je istragu o navodnoj korupciji u privatizaciji Telekoma Crne Gore, a nastaviće da provjerava navode koji se odnose na Makedoniju.

Kako piše današnja Pobjeda, pozivajući se na izvore u samoj SEC, ova američka institucija je 20. januara savjetovala branioca da se fokusira na svoje činjenične navode u ovom predmetu.

„Konkretno, SEC neće nastaviti vođenje svojih činjeničnih optužbi u vezi sa korupcijom u Crnoj Gori. Umjesto toga, SEC zahtijeva olakšice koje bi u potpunosti bile zasnovane isključivo na njenim navodima koji se odnose na Makedoniju“, rečeno je Pobjedi.

Pobjeda se Komisiji obratila nakon što je njemački ambasador u Crnoj Gori Pius Fišer izjavio da je zatvoren slučaj  o navodnoj korupciji u privatizaciji Telekoma CG.

Na pitanje Pobjede da li je stavljena tačka na slučaj Telekom, ambasador je odgovorio – koliko se ja razumijem u krivično pravo – da.

Ambasador je prethodno, 18. februara, u intervjuu dnevnom listu Dan izjavio da je u SAD-u odbačena krivična prijava protiv Mađar Telekoma.

„Što se krivičnog postupka tiče, sud u SAD-u je odbacio krivičnu prijavu protiv Mađar Telekoma 5. februara ove godine, nakon usaglašavanja Mađar Telekoma sa poravnanjem ostvarenim 2011. godine. Koliko ja vidim, njemački Telekom rješava problema maksimalno transparentno vis-a-vis vlasti sudova i javnosti.  Takođe, ojačao je unutrašnju politiku usklađenosti, a to je ono što se s pravom može očekivati od njemačke firme“, kazao je Fišer Danu.

Bivša vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić u februaru prošle godine na sjednici skupštinskog Odbora za antikorupciju saopštila da u do tada prikupljenom obimnom materijalu nema dokaza koji bi Tužilaštvu dali osnov da protiv bilo koje osobe pokrene krivični postupak zbog koruptivnog ili nekog drugog krivičnog djela u vezi takozvane afere Telekom.