Od malezijskog aviona ipak ni traga
13. Mart. 2014. u 11:15

Malezijske vlasti su danas opovrgle izvještaj američkog lista “Vol strit džornal” da je malezijski avion letIo oko četiri sata poslije poslJednjeg kontakta sa kontrolom leta i naveli da se na kineskim fotografijama ne nalazi snamak olupine aviona.

“Izvještaji nisu tačni”, izjavio je novinarima malezijski ministar saobraćaja Hišamudin Husein i dodao da su satelitske fotografija objavljene “greškom i ne porikazuju nikakvu olupinu”, prenio je AFP.

Američki list Vol strit džurnal objavio je da istraga sumnja da je malezijski avion leteo oko četiri sata posle poslednjeg kontakta sa kontrolom leta, na osnovu podataka motora aviona koji se “automatski zapisuju i prenose do zemlje avio-hangara za održavanja letilica, kao dio rutinskog programa održavanja”.

Izvještaj američki istražitelja uključenih u istragu gde je nestao avion sa leta od Kuala Lumpura do Pekinda prije šest dana, pokrenuo je pitanja zašto bi Boing 777 letio bez kontakta sa kontrolom leta i da je bilo bilo koga u kontroli leta u to vrijeme, da li je pilot ili neko drugi u letilici “namjerno” onemogućio radio vezu iz kokpita da bi izbjegao otkrivanje, a zatim preusmjerio letilicu, prenosi agencija AFP.

Monitoring sistem motora u kokpitu aviona koje ostavlja proizvođač – kompanija “Rols-Rojs” periodično šalje nizove podataka o stanju motora, operacijama i pokretima aviona održavanju na terenu.
“Nastavljamo da pratimo situaciju i nudimo Malazijan Erlajnsu našu podršku”, rekao je predstavnik Rols-Rojs bez davanje više komentara, navodi Vol strit džurnal.

Šest dana poslije misterioznog nestanka koji je izazvao masovnu međunarodnu potragu vazduha i vode, do sada nije dala nikakve rezultate i izgleda da se istraga proširuje u obimu, naveo je američki list.

Avioni pretražuju oblast gdje je kineski sateliti primetio moguće ostatke nestalog malezijskog putničkog aviona, ali nisu našli bilo kakve tragove olupine, naveli su danas zvaničnici u Kuala Lumpuru.

Kineska državna Uprava za nauku, tehnologiju i industriju za narodnu odbranu saopštila je da su satelitski snimci pokazali “tri osumnjičena plutajuća objekta” koji je opisali kao moguće mjesta nesreće.

Snimci su napravljeni u 11 časova 9. marta, dan nakon što je avion nestao, u vodama između Malezije i južnog Vijetnama, blizu mjesta gde je izgubljen posljednji kontakt sa kontrolom leta, navodi američka televizija CNN.

Avion vijetnamskog Nacionalnog komiteta za pretragu i spasavanje izveo je jutros let u oblasti identifikovane kineskim satelitom, rekao je Doan Lu Van, koordinator za Uprave međunarodne poslove uprave civilnog vazduhoplovstva i dodao da će poslati još jednu izviđačku misiju tokom popodneva na istu lokaciju.

I avioni malezijske vojske nisu danas ništa našli na mestu gde je satelit ukazao na moguću olupinu nestalog aviona, potvrdio je direkstor malezijske civilne avijacije Azharudin Abdul Rahman novinarima u Kuala Lumpuru.