Nedjelja, Januar 14, 2018
Unsko-sanski kanton -3° C Clear
Search
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Search in comments
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London
Region
Odnosi sa SAD neće se pogoršati zbog Jerusalema
14. Januar. 2018.Izvor vijesti: rtcg.me

Odbijanje Crne Gore da prizna Jerusalim kao prijestonicu Izraela nije suprostavljanje američkom predsjedniku Donaldu Trampu i odlukama Sjedinjenih Američkih Država, kazao je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović.

On smatra da su to tako protumačili u Vašingotnu. I iz Ministrava vanjskih poslova (MVP) ocijenili su da to što je Crna Gora glasala protiv Trampove odluke nikako ne može dovesti do zahlađenja odnosa sa SAD.

Odluka o Jerusalimu je, kako je Vujanović kazao u intervjuu Glasu Amerike, pokazatelj da naša država podržava mirovne pregovore na Bliskom Istoku.

“Crna Gora ima potrebu da intenzivno gradi svoje odnose i sa Palestinom i sa Izraelom i maksimalno podržava mirovni proces koji se vodi, smatrajući da to, prije svega, treba biti dijalog dvije države u funkciji njihovih suvereniteta i afirmacije. Mi smo smatrali da sve treba da bude u toj funkciji i u tom smislu se nadamo da se ništa u tom mirovnom procesu neće poremetiti”, istakao je Vujanović.

Crnogorski predsjednik vjeruje da se bilo koji stav Crne Gore u Ujedinjenim nacijama može tumačiti samo kao stav naklonosti uspjehu u mirovnim pregovorima i dobrim odnosima Palestine i Izraela.

“Vjerujem da se to tako razumjelo i u SAD-u”, dodao je Vujanović, prenosi TVCG.

Savezništvo se u kontinuitetu razvija

Iz Ministrava vanjskih poslova (MVP) su istakli da Sjedinjene Države doživljavaju kao prave saveznike.

“Naše savezništvo sa SAD-om, zasnovano na zajedničkim ciljevima i vrijednostima na kojima počivaju moderna demokratska društva, se u kontinuitetu razvija i jača, kako na bilateralnom planu, tako i unutar NATO-a, ali i u ostalim regionalnim i multilateralnim okvirima, uključujući i sistem UN-a. Nezavisno od različitog pristupa u jednom pojedinačnom glasanju, ovo savezništvo ostaje jednako čvrsto kao što je i bilo”, saopšteno je iz MVP.

Da je odluka Crne Gore dobra, stav je i bivšeg diplomate Branka Lukovca.

“Mislim da se radi o principijalnom odnosu, jer je tradiocionalno usaglašen stav međunarodne zajednice da se to teško bliskoistično pitanjemora rješavati u paketu. Po broju zemalja koje su glasale protiv te rezolucije, nema nikakve sumnje da je ta politika SAD-a, te prijetnje koje su putile, doživjela fijasko. Čak i kada bi prijetnje bile realizovane, mislim da Crna Gora ne može, kako bi sačuvala pomoć, odustati od principijalne politike koju podržava cjelokupna međunarodna zajednica”, ocijenio je Lukovac.

Podsjetimo, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je u decembru, velikom većinom glasova osudila odluku američkog predsjednika Donalda Trampa o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

I Crna Gora je glasala je za taj Nacrt rezolucije, tekst koji nije obavezujući.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
[email protected]
[email protected]
[email protected]
© 2017 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision