Održana Skupština HNK – Slađan Bevanda imenovan za ministra unutrašnjih poslova – Na Kolegiju Skupštine TK-a o izboru mandatara
28. Februar. 2014. u 12:28

Mostar – Tuzla – Skupštine HNK-a raspravljala je danas o Nacrtu budžeta za ovu godinu u visini od oko 180 miliona maraka. Vladi je naloženo da napravi izmjene Zakona o izabranim zvaničnicima, što je bio jedan od zahtjeva Plenuma građana Mostara. Time bi se, nadati je se, trebale ukinuti beneficije zvaničnicima poput, uz ostalo, tzv. „bijeloga hljeba“. O zahtjevu za smjenom Vlade HNK-a danas se nije govorilo. Zanimljivo je da su novinari i predstavnici Plenuma građana Mostara odmah nakon usvajanja dnevnoga reda izbačeni sa sjednice. Skupština je razriješila dužnosti dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Marija Šulentu, a za novog je imenovala Slađana Bevandu, inače predsjednika Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar. Zanimljivo je da su novinari i predstavnici Plenuma građana izbačeni sa sjednice Skupštine zbog, kako je kazao njen predsjednik Ramiz Jelovac, nediscipline.

protesti pred vladom fbih danasU Skupštini su danas intenzivirani razgovori o izboru mandatara Vlade Tuzlanskog kantona. U optjecaju je 10 kandidata. Ni današnji Kolegij Skupštine Tuzlanskog kantona nije rezultirao dogovorom. Ekspertne vlade još nema. Od 18 kandidata, za mandatara najviše šanse ima Muhamed Murselović, nezavisni zastupnik, koji je zbog stranačkih neslaganja izbačen iz lukavačke SDA. On je današnju sjednicu Kolegija vješto iskoristio za predstavljanje svoga programa koji želi provesti kao premijer. Murselović ima podršku svih zastupnika, osim zastupnika SDP-a. U Narodnoj stranci Radom za boljitak protive se da u budućoj vladi rade oni koji su ovaj kanton doveli u katastrofalnu ekonomsku situaciju. Murselović je, saznaje FTV, produžena ruka Mirsada Kukića, osuđenog za privredni kriminal, koji već ima dovoljno ruku u Skupštini. Zanimljivo je napomenuti da Antikorupciona komisija, kojom predsjedava, u protekle tri godine nije ukazala ni na jedan slučaj privrednog kriminala koji je ekonomski uništio ovaj kanton. Nijedan njihov izvještaj nije rezultirao ozbiljnom istragom i procesuiranjem krupnih slučajeva korupcije. Sve se završavalo odgovorom Tužilaštva Tuzlanskog kantona da nema dovoljno elemenata za pokretanje istrage.